11 August 20

„Cat priveste slujbele, mai baieti, sa nu le scurtati cand veti fi preoti la biserica.”

   Daca-i sfanta radacina, cum spune Sfantul Apostol Pavel, sfinte sunt si ramurile. Nunta este radacina firii omenesti. Iar daca-i sfanta radacina - copiii s- au nascut din parinti curati - care au trait in curatie si nu s-au luat neamuri -, atunci sfinte sunt si ramurile. Da ! Nu vei culege struguri din spini si smochine din ciulini. Ca daca radacina a fost stricata, atunci salbatice sunt si ramurile!
   Va spun acestea ca le am pe toate. Este Dreptarul cel mare, numit si Trebnicul, tiparit de eparhia Chisinaului, in 1910. Foarte buna carte. Este si Pravila Mare (Indreptarea legii), tiparita la Targoviste in 1652, unde arata toate impedimentele celor ce intra in cler.
   Daca baiatul a dus viata curata si cinstita si s-a marturisit si s-a impartasit si s-a pazit, dar a ramas o pata ca aceasta pe sufletul lui, sa se duca la episcopul locului si cum il va lumina Dumnezeu pe episcopul. Am trimis si eu cativa tineri teologi la episcop: "Baiete, eu nu te pot dezlega; ia uita-te aici! Du-te la episcopul tau! "Si episcopul i-a dezlegat si le-a spus ca, toata viata sa le para rau si sa se caiasca, caci intra cu nevrednicie intr-o tagma asa de mare!
   Cat priveste slujbele, mai baieti, sa nu le scurtati cand veti fi preoti la biserica. Sa cunoasteti bine tipicul, sa aveti dascalii buni, care cunosc slujbele bisericii. Este foarte bine, sambata seara, totdeauna sa faceti Vecernia. La fel si Duminica seara. Inainte vreme, stramosii nostri, cand era soarele la toaca, sambata seara, fugeau cu sapa de pe ogor si cu secera: "Gata! A tocat preotul de Vecernie! "Pana luni la rasaritul soarelui nu mai lucrau. Preotul si biserica erau in ochii lor si tineau randuiala Bisericii. Stiau: "De acum a intrat preotul in slujba pentru Duminica ! "
   Afara de asta, sa bagati de seama cum va apropiati de Sfanta Masa, ca preoti. Cele mai grele slujbe pe care le face preotul, stiti voi care sunt? Doua sunt : Spovedania si Sfanta Liturghie. Tineti minte, ca va vorbeste un mosneag aici, un cioban! Voi o sa va loviti de ele, ca eu de acuma-s un putregai, dar voi... A dat Dumnezeu, baieti tineri. O sa mergeti, cu darul lui Dumnezeu, sa va faceti preoti.
   Cele mai grele ale preotului sunt doua: Spovedania (Marturisirea) si Sfanta Liturghie.
 
Extras din: Ne vorbeste Parintele Cleopa Vol.1 - Aceasta carte apare sub ingrijirea Arhim. Ioanichie Balan - EDITURA EPISCOPIEI ROMANULUI SI HUSILOR 1995 / foto credit: Doxologia.ro
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe