02 Octombrie 22

Cât de intimă este legătura între Biserică și ființa neamului?

    Biserica naste natiunea. Or, acest nou iconoclasm este intr-adevar un atac la fiinta neamului. Pai cum sa nu fie legatura intre icoana si neamul acesta? A fi ofensat de icoana inseamna a fi ofensat de traditia si de sensibilitatea sufleteasca a acestui neam. nu poti vorbi de familie pâna nu te gândesti la neamul de unde esti, nu poti vorbi de neam pâna ce nu revii la familie. Nu facem o deosebire, crestineste vorbind, intre Societate, Familie, Stat…. Au existat in istorie forme de coexistenta foarte firesti intre Biserica si Stat, dar aceasta simfonie a fost posibila numai atunci când s-a dovedit ca Statul a fost credincios. De pilda pe vremea imparatului Teodosie cel Mare, care in 380 va declara crestinismul singurul cult oficial al statului roman. Statul se implica activ in ocrotirea Bisericii, ea fiind sufletul lui. In epoca lui Justinian I (sec. 6) imparatul avea sa devina capetenia civila a Bisericii si episcopii demnitari de stat. Bineinteles ca au mai fost perioade de persecutie a unor imparati necredinciosi sau neortodocsi, dar adevarata ruptura intre Stat si Biserica a inceput o data cu perioada iluminista, cu secolul al 18-lea, prin secularizarea Bisericii, care in România, stiti foarte bine, s-a facut o data cu domnia lui Cuza. Este o durere foarte mare pentru neamul nostru ca tocmai credinta, care a contribuit cel mai mult la unitatea natiunii, tocmai ea sa fie ignorata si Biserica data la o parte exact in perioada cand se infaptuieste unirea Principatelor. 
 

    Prin ce a rezistat acest neam in istorie, daca nu prin Biserica si, mai precis, prin icoana? Pentru ca, chiar daca oamenii Bisericii nu fost intotdeauna aparatori fideli ai ei, totusi icoana, care reprezinta adevarata credinta a acestui neam, a dainuit in istorie. Prin icoana chiar si cei mai simpli credinciosi au tinut flacara aprinsa a neamului, iar faptul ca ea este dorita acum de copii si in clasele lor este o dovada ca suflarea acestui neam nu s-a stins, chiar daca toate fortele atee, iluministe, masonice au incercat sa distruga credinta prin toate formele de tortura si de dezinformare, In ciuda acestui fapt, rasar, iata, noi vlastare care, ca prin instinct, alearga la identitatea lor, la ceea ce are mai curat acest neam, la credinta crestina. Icoana a rezistat, pentru ca acolo unde cuvântul si mintea nu mai au putere, acolo biruie icoana, aceasta imagine sfânta, prin care Dumnezeu ni S-a apropiat noua, oamenilor. Ce este icoana daca nu amintirea acestei intrupari a lui Dumnezeu, a acestei veniri a lui Dumnezeu la noi, a acestei milostiviri a lui Dumnezeu fata de noi, pacatosii?
 
Parintele Iustin Pârvu despre persecutia icoanelor in scoli, interviu pentru revista "LUMEA CREDINTEI", feb. 2007
Foto: Citateortodoxe.ro

Căutări recente:

Map of Goa Progressive Music (18.03.11) 1996-2007 инструкция по эксплуатации ноутбук es ari anjelina jolis surati AV-Comparatives The Seamstress (2009) Online Fourplay unblock Երգեր Seabiscuit Заправка картриджей hp в Санкт-Пете производственная инструкция мойщика 133BPM Records собейт Pick Up Records/Lizard Яблонского Caro Ornamental Ведьмаку Win32 API CODEX descarca The River Why (2010) http://www.allshares.ge/download.ph артифлекс хондро инструкция свет 295 серия Bitt Sensation NuZone Gears DRAGOSTE LA PRIMA VEDERE EPISODUL 2 Чаки: Bài 19 : Tiếng Nhật Thông Dụng skelbimai IL TEMPO SE NE VA online power point servisi Best golden AWP для css ne IF FRENCH FRIES WERE FAT FREE латвийцев BELOW YOUR MEANS Naija Купить обои 5775-01 Купить обои 5652-25 Dumnezeu si хроническая глаукома lui mai cel sunt CE am care Cum din este Cea nu sau cu mare despre viața cei copii ai bine aL are toate unde Hristos Iisus SE ar cine Lumea 10 au domnului Dacă Prin Ioan te le mult face spre in IPs Calistrat De la Când VA sa ... pe Un
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
Citate Ortodoxe