30 Iulie 21

Căsătoria este înființată nu ca să ne stricăm, nici ca să ne pângărim, ci ca să fim curați.

   Casatoria este înfiintata nu ca sa ne stricam, nici ca sa ne pîngarim, ci ca sa fim curati. Asculta pe Pavel cum zice: Din pricina aprinderii, fiecare sa-si aiba femeia sa, si fiecare barbatul sau. Doua pricini sînt pentru care s-a înfiintat casatoria: ca sa fim curati si ca sa ne facem parinti; dar, din aceste doua, cea mai însemnata este curatia. Cînd a intrat pofta, a intrat si casatoria, ca sa taie obiceiul cel neînfrînat si sa ne faca a ne multumi cu o singura femeie. Caci pentru nastere de fii casatoria nu face atît cît acel cuvînt al lui Dumnezeu, care zice: Cresteti, si va înmultiti si umpleti pamîntul (Facerea 1:18). Si martori sînt cîti au fost casatoriti si n-au avut copii. Asa ca pricina adevarata este aceea a curatiei, si mai cu seama acum, cînd tot pamîntul locuit este plin de neamul omenesc. La început, era de dorit sa ai copii, pentru ca fiecare sa lase amintire si ramasita a vietii sale. Fiindca nu era nici o nadejde de înviere, ci moartea era puternica si cei ce mureau socoteau ca sînt nimiciti cu totul dupa aceasta viata, Dumnezeu a dat aceasta mîngîiere, facerea de copii, ca sa ramîna chipurile vii ale celor ce se duc si ca neamul nostru sa se pastreze. Si, ca sa întelegi ca mai ales pentru aceasta au fost doriti copiii, asculta de ce se plînge, dupa toate suferintele lor, femeia lui Iov: Iaca - zicea ea - a pierit amintirea ta de pe pamînt, fiii tai si fiicele tale (Iov 18:I7). Si iarasi, Saul catre David: Asadar, jura-mi pe Domnul ca nu vei stîrpi samînta mea dupa mine, si ca nu vei sterge numele meu din casa parintelui meu (1 Împarati 24:22). Dar - fiindca învierea este la usa si moartea nu înseamna nimic, ci ne îndreptam spre alta viata, cu mult mai buna - este zadarnica munca pentru acestea. Daca doresti copii, poti sa dobîndesti cu mult mai buni acum, cînd ni s-au adus îmbratisari duhovnicesti, si nasteri mai bune si toiege de batrînete mai folositoare. 
   Deci o singura pricina are casatoria, sa nu ne pîngarim, si de aceea s-a gasit acest leac. Iar daca ai de gînd ca si dupa casatorie sa te pîngaresti, de prisos si în zadar ai venit la casatorie; ba înca nu numai în zadar si de prisos, ci chiar spre nenorocirea ta. Caci nu este acelasi lucru daca te pîngaresti neavînd sotie, si daca, avînd sotie, faci iarasi acest lucru. Caci aceasta nu este aprindere, ci prea-curvie. Desi se pare lucru de necrezut, totusi ceea ce am zis asa este în adevar.

Extras din: CUVÂNT AL SFÂNTULUI IOAN GURA DE AUR, DESPRE DESFRÂNARE - Despre vorba Apostolului: „Din pricina aprinderii, fiecare sa -si aiba femeia sa.” / Foto: blog.studioblitz.ro
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe