02 Octombrie 22

Care este poziția Sfintei Chinotite din Muntele Athos față de documentele Sfântului și Marelui Sinod și de ierarhii care au participat?

    Amintim că și monahii de la Muntele Athos, ancorați „pe o tradiție îndelungată de mărturisire a credinței ortodoxe, a conștiinței de sine și a ecleziologiei, dar și de sprijinire a încercatei Patriarhii Ecumenice”, prin Comisia specială însărcinată de către Sfânta Chinotită pentru studierea documentelor finale ale Sfântului și Marelui Sinod, s-au pronunțat în privința necesității îmbunătățirii documentelor „pentru a se oferi lumii cuvântul sinodal al Bisericii Ortodoxe curat de elementele care nu sunt mântuitoare, ci împresoară veacul acesta” (http://basilica.ro/sinodul-din-creta-sfanta-chinotita-tendintele-de-intrerupere-a-pomenirii-ierarhilor-nu-sunt-justificate). 
    De asemenea, după Sfântul și Marele Sinod care a aprobat cele șase documente, Sfânta Chinotită a subliniat faptul că „majoritatea episcopilor, chiar și sub forma delegațiilor, au participat la Sfântul și Marele Sinod pentru a confirma conștiința de sine a Bisericii celui Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească, și nu pentru a aproba o linie ecumenistă”, așa cum, pe nedrept, au afirmat unii ulterior.
    Sfânta Chinotită, apreciind eforturile ierarhilor depuse la definitivarea documentelor, a recunoscut „eforturile teologice ale unor episcopi de a elimina concepte și fraze teologice ambigue și de a adăuga propunerile necesare pentru a evita conotațiile ecumeniste ale documentelor”.
    Aceeași poziție este susținută și în Mesajul Sinaxei Duble a Sfântului Munte din 17/30 iunie 2017, care reclamă tendințele unor creștini de a se separa de ierarhii lor, pentru motivul că Sinodul din Creta ar fi aprobat documente eretice:„În mod continuu se observă o tulburare mocnită, provocată de cei care se împotrivesc față de hotărârile Sfântului și Marelui Sinod (Creta, 2016). Se propun delimitări și întreruperea pomenirii episcopilor noștri” (http://basilica.ro/ sinodul-din-creta-sfanta-chinotita-nelinistea-si-disperarea-nusunt-justificate).
    Din cele de mai sus, constatăm cu ușurință că problema acurateței teologice și a fidelității față de păstrarea și afirmarea dreptei credințe a preocupat toate Bisericile locale. Acestea au redactat textele, le-au supus aprobării Sinoadelor Bisericilor Autocefale în faza presinodală, iar cu ocazia Sfântului și Marelui Sinod au fost îmbunătățite textele care au generat discuții pentru a răspunde frământărilor și provocărilor lumii contemporane, în duhul doctrinei și tradiției canonice a Bisericii.
    În concluzie, putem spune că Sinodul din Creta se înscrie atât în linia învățăturii propovăduite de Sfinții Apostoli și de Sfinții Părinți, cât și în continuarea tuturor Sinoadelor Ortodoxe care au reafirmat dreapta credință a Bisericii lui Hristos, ținând seama și de contextul problemelor multiple ale lumii de azi.
    De aceea, chiar și bisericile ortodoxe autocefale care n-auparticipat la sinodul din Creta au rămas în comuniune euharistică eclezială cu toate bisericile ortodoxe participante la acest sinod.

Extras din: Despre Sfântul și Marele Sinod din Creta, 16-26 iunie 2016 
Editura Basilica București- 2017

Căutări recente:

Map of Goa Progressive Music (18.03.11) 1996-2007 инструкция по эксплуатации ноутбук es ari anjelina jolis surati AV-Comparatives The Seamstress (2009) Online Fourplay unblock Երգեր Seabiscuit Заправка картриджей hp в Санкт-Пете производственная инструкция мойщика 133BPM Records собейт Pick Up Records/Lizard Яблонского Caro Ornamental Ведьмаку Win32 API CODEX descarca The River Why (2010) http://www.allshares.ge/download.ph артифлекс хондро инструкция свет 295 серия Bitt Sensation NuZone Gears DRAGOSTE LA PRIMA VEDERE EPISODUL 2 Чаки: Bài 19 : Tiếng Nhật Thông Dụng skelbimai IL TEMPO SE NE VA online power point servisi Best golden AWP для css ne IF FRENCH FRIES WERE FAT FREE латвийцев BELOW YOUR MEANS Naija Купить обои 5775-01 Купить обои 5652-25 Dumnezeu si хроническая глаукома lui mai cel sunt CE am care Cum din este Cea nu sau cu mare despre viața cei copii ai bine aL are toate unde Hristos Iisus SE ar cine Lumea 10 au domnului Dacă Prin Ioan te le mult face spre in IPs Calistrat De la Când VA sa ... pe Un
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
Citate Ortodoxe