24 Octombrie 20

Cancelaria Sfântului Sinod, propunere pentru AMÂNAREA administrării Sfintei Împărtășanii

   Această propunere din partea Cancelariei Sfântului Sinod către Sfântul Sinod, apare în urma măsurilor dure din partea statului, mai ales contra Bisericii, în contextul pandemiei cu Covid-19.

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului: Nu facem compromisuri! Amânăm Sfânta Împărtășanie până când va fi voie să împărtășim cum trebuie!

   Dat fiind faptul că epidemiologii de astăzi, sau cel puțin cei în funcții vitale, după cum spune și Preafericitul Patriarh Daniel, consideră că „lingurița euharistică este o mare problemă, fiind în opinia lor sursă de contaminare”, se face următoarea propunere către Sfântul Sinod conform stiripesurse.ro:

   ”După cum vă este cunoscut, pentru teologul ortodox, și pentru creștinul ortodox practicant, împărtășirea cu aceeași linguriță euharistică nu este sursă de contaminare, însă pentru epidemiologii de astăzi, care propun reguli și restricții multe în caz de pandemie, lingurița euharistică este o mare problemă, fiind în opinia lor sursă de contaminare.

   De aceea, sunteți solicitat ca astăzi,... până la ora 20, să transmiteți Patriarhiei Române, pe adresa electronică a Cancelariei Sfântului Sinod, răspunsul pozitiv sau negativ la următoarea propunere:

   Împărtășirea euharistică a credincioșilor la Sfânta Liturghie cu aceeași linguriță, deși nu este reglementată canonic de vreun Sinod Ortodox, totuși, în Ortodoxie, aceasta este o practică de aproape nouă secole. Prin urmare, această practică nu poate fi schimbată nici în timp de pandemie, chiar dacă medicii epidemiologi cer această schimbare, ca o condiție pentru a permite participarea și împărtășirea credincioșilor mireni la Sfânta Liturghie. În acest caz, se va solicita autorităților de Stat să permită doar participarea la Sfânta Liturghie, iar împărtășirea lor comună cu Sfânta Euharistie să fie hotărâtă la o dată ulterioară, după 1 iunie 2020, în consens cu celelalte Biserici Ortodoxe.

   De răspunsul primit astăzi de la ierarhii Sfântului Sinod depinde mâine poziția Bisericii noastre în relație cu autoritățile de Stat care pot permite sau nu participarea credincioșilor la Sfânta Liturghie, după data de 15 mai 2020.

Cu binecuvântare și dragoste în Hristos,

Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române


Citește și:
Dumnezeiasca Liturghie este spaţiu, loc şi timp de vindecare – Mitropolitul Teofan
 
Foto Credit: Basilica.ro
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe