22 Septembrie 21

Călugărie sau căsătorie ...

Un ucenic isi intreaba duhovnicul:
- Parinte, simt asa o chemare spre calugarie, dar parca nu m-as desparti nici de Viorica, iubita mea frumoasa si vrednica. Sfatuiti-ma, ce sa fac?
Dupa o clipa de cumpanire, duhovnicul ii spune:
- Du-te acasa si in linistea chiliei tale roaga-te la Dumnezeu si Maica Domnului sa te lumineze. Apoi daca mai inca indoieli, arunca sorti. Adica fa doua biletele identice; pe unul dintre ele sa scrii casatorie, pe celalalt sa scrii calugarie. Pune-le intr-o caciula, amesteca-le bine si apoi trage unul dintre ele. Ce va scrie pe bilet, aceea sa fie calea ta in viata.
Pleaca tanarul, trece timpul si dupa ani de zile il reintalneste pe fostul sau duhovnic, care ii spune:
- Ei, dupa cum vad, ai tras biletul pe care scria casatorie. La care fostul ucenic:
- Nu e chiar asa. Cand am tras prima data biletul, pe el scria calugarie. M-am intristat putin, fiindca as fi vrut sa ma casatoresc. tocmai atunci a sunat Viorica sa-mi spuna ca ma iubeste. Am decis sa mai trag odata. Am amestecat biletele si a iesit din nou calugarie. Ma si gandeam cum sa-i spun Vioricai ca ne vom desparti, cand am primit de la ea un mesaj cu flori si versuri de dragoste. Zic, mai trag odata. A treia oara a iesit tot calugarie. De data aceasta eram hotarat, luand ca un semn faptul ca a iesit calugarie de trei ori, sa ii spun vestea Vioricai, dar tocmai atunci aceasta a intrat pe usa, m-a imbratisat si m-a sarutat, atat de dulce incat s-a dus pe apa sambetei toata hotararea mea.
Batranul duhovnic il asculta cu dragoste, dar si cu o mica urma de intristare pe chip, apoi l-a intrebat pe ucenic:
- Pana la urma ce-ai facut cu biletele, vad ca a iesit cel cu casatoria? La care ucenicul:
- Pai nu se putea altfel, dar vazand mirarea bine disimulata de pe chipul batranului, a continuat: I-am zis Vioricai de modul in care urma sa iau decizia de a ma casatori sau a ma calugari....
- Asa, si ce a zis Viorica a intrebat batranul?
- Mai nimic. A aruncat biletul pe care scria calugarie si mi-a zis: Na, trage acum! - sursă: Evghenie Rodionov, Facebook

Foto: doxologia.ro
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe