29 Septembrie 20

„Bullyingul religios reprezintă o problemă gravă a societății, pe lângă care trecem impasibili, acceptând-o ca atare.”

   Bullying fizic, verbal sau chiar social sunt termeni cu care ne-am familiarizat în ultima perioadă. Nu există știre care să nu prezinte o astfel de situație, fie la școală, la locul de muncă sau în anumite contexte sociale.
   Vrând, nevrând acest termen nou ne aduce în prim plan un concept vechi, acela a unui comportament cu tentă agresivă.
   Într-un astfel de context putem vorbi oare și de un bullying religios?
   Poate mai puțin cunoscut sau recunoscut, bullying-ul religios și-a făcut din ce în ce mai mult simțită prezența în societatea românească în ultimii 10 ani.
   Pentru a fi clar, mă voi referi strict la cel ce vizează creștinismul.
   Prin absurd într-o țară majoritar creștină, cu o istorie milenară în acest sens, comportamentul agresiv față de aspecte sau reprezentanți ai creștinismului se întâmplă zi de zi.
   Te gândești de două ori dacă să intri într-o conversație unde biserica e atacată, ești privit cu suspiciune când ții post și faci cruce, dar poți ține 50 de feluri de diete raw vegane, ai un duhovnic și ești judecat, dar poți merge liniștit la terapie prin yoga și să îți cauți spiritualitatea.
Bullyingul religios se datorează în primul rând lipsei de cunoaștere, a propriei religii și a celuilalt. Se datorează mediatizării exacerbate a materialelor negative împotriva Bisericii. 
   Crearea unui prototip de religie, diferit de original în care preotul este mistificat și nu privit ca un om, cu nevoi și neajunsuri.
   Nu în ultimul rând mândria umană de a te încrede în toate tehnologiile și studiile avansate, rupându-le de raportul cu Dumnezeu.
   Bullyingul religios reprezintă o problemă gravă a societății, pe lângă care trecem impasibili, acceptând-o ca atare.
 
Un text de: Constantin Răzvan Popovici, Facebook
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe