02 Decembrie 21

British Medical Journal: dubii privind integritatea datelor din studiile clinice ale vaccinului produs de Pfizer

BMJ citează mărturia unui whistleblower, director al unei companii care a organizat testele Pfizer, potrivit căruia „compania a falsificat date, a lucrat cu pacienți care știau ce li s-a administrat (nu erau ”blind”), a folosit personal neinstruit și a fost lentă în a monitoriza efectele adverse.” Directorul a sesizat FDA cu privire la aceste nereguli, dar a fost concediat(ă). BMJ a fost sesizată în această chestiune, primind documente ale companiei, emailuri, înregistrări audio.
În esență, mărturia arată că practicile de laborator folosite pentru studiul clinic au fost făcute pe repede înainte și prost. Câteva nereguli semnalate de director:
participanții la teste au fost plasați după injectare neglijent, fără a fi monitorizați de personalul sanitar
lipsa urmăririi pacienților care au experimentat efecte adverse
devieri de protocol care nu erau raportate
vaccinurile nu erau depozitate la temperaturile cerute
nereguli de laborator
targetarea personalului companiei care reclama neregulile
Cu toate că directorul a contactat FDA, agenția nu a mai revenit asupra problemelor ridicate după ce aceasta a fost concediată. Și alți angajați ai companiei care a lucrat pentru Pfizer au confirmat neregulile. „Nu am fost nevoită să fac niciodată ce mi-au cerut să fac acum”. „Este ceva diferit de ce e normal - lucrurile care erau tolerate și așteptate.”
„Nu cred că sunt date curate”, a spus angajata despre studiile clinice conduse de compania sa pentru Pfizer.
Problemele serioase ridicate de BMJ se referă la Ventavia, o companie subcontractată de Pfizer pentru a face studiile clinice la vaccinul împotriva Covid. Pfizer, deși a fost notificată, la rându-i, cu privire la nereguli, a continuat să lucreze cu Ventavia și pentru studii clinice pentru copii, adolescenți, femei gravide, doza „booster”.

Text: Buturuga Anghel / sursă: bmj.com / foto: studiiclinice.org
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe