02 Decembrie 20

„Biserica face, prin programele ei sociale, mai mult decât autoritățile laice”

Întrebare Formula AS: – Într-adevăr, și spre lauda ei, mai ales în ultimii 15-20 de ani, Biserica Ortodoxă Română a desfășurat o foarte puternică activitate filan­tropică. Prin proiecte de zeci de milioane de euro anual, preoții și enoriașii din parohii, ca și călu­gării din mânăstiri, au sărit în ajutorul celor ne­vo­iași. Cu toate acestea, această dimensiune a Bise­ricii noastre este foarte puțin cunoscută și apre­ciată. De ce credeți că nu se vorbește despre ea, dar sunt accentuate anumite fapte nedemne, co­mise accidental de unii oameni ai Bisericii?

Părintele Dan Damaschin: – Noi am fost văduviți de posibilitatea de a face fapte bune până la capăt în timpul comunis­mului, pentru că nu aveam mijloace materiale și nici nu ni se permitea. Încet, încet, ne-am re­că­pătat puterile după căderea comunismului, și am reușit să alocăm timp, energie și fonduri, pentru această dimensiune filantropică a Bise­ricii, conștienți fiind că trebuie să ne ocupăm nu doar de nevoile spirituale ale creștinilor, ci și de cele trupești. Biserica face, prin programele ei sociale, mai mult decât autoritățile laice, tocmai pentru că se interesează și de sufletul acelor sărmani căzuți în nevoie. Să nu vă îndoiți, grija noastră pentru suflet rămâne de căpătâi. Pentru că noi vizăm mântuirea tuturor, nu doar să dăm „pâine și pește” la nesfârșit. De ce nu se vor­bește public prea mult pe acest subiect? Pentru că noi înșine, clerici și mireni implicați în astfel de demersuri, ne sfiim să facem publicitate, căci e ca și cum ne-am lăuda că ne facem datoria. Și pentru că mass media sunt, în cea mai mare parte a lor, captive senzaționalismului ieftin și nu sunt interesate de normalitate, de bine, de frumos, de adevăr. Mai mult, se manifestă o gri­jă a celor care conduc presa pentru ca Biserica să fie lovită din toate părțile, indiferent ce-ar face, pentru ca nu cumva să existe o percepție corectă, favorabilă Bisericii, în opinia publică. De exemplu, atunci când, prin forța împrejură­rilor, apare o știre pozitivă despre Biserică sau un om al bisericii, imediat, chiar în acel pro­gram, sau cel târziu a doua zi, același canal de informare va da cel puțin o știre negativă, dacă nu mai multe. Uitați, Biserica a făcut eforturi conside­rabile și măsurabile în sume de bani și număr de oameni ajutați, în această perioadă de pandemie. Nu mi se pare că au fost reflectate vreun pic în presa laică. Acest tratament însă nici nu ne îngrijorează, nici nu ne demobilizează. Chiar dacă vom pierde bătălia pentru imagine, îl vom câștiga pe Hristos. Pentru noi, creștinii, este tot ce contează.
 
Fragment din interviul site-ului formula-as.ro cu părintele Dan Damaschin. / foto: Facebook.com

Pentru tot articolul accesați: Părintele DAN DAMASCHIN: „Este o obligație esențială a bisericii să ajute”

IMPORTANT - Cei care doriți să sprijiniți acțiunile filantropice ale Asociației „Glasul vieții”, condusă de Pr. Dan Da­maschin, o puteți face donând în contul organizației, deschis la Banca Transilvania:

RO64BTRLRONCRT00W8759401 (RON)

COD SWIFT: BTRLRO 22

RO49BTRLEURCRT00W8759401 (EURO)

RO89BTRLUSDCRT00W8759401 (USD)

Citește și: 

Părintele Dan Damaschin: Apel către medicii specialiști și către profesioniștii din sănătate!
Ajută-l pe părintele Dan Damaschin să ajute
Părintele Dan Damaschin: „2791 DE GRĂUNȚE DE MUȘTAR AU FOST SEMĂNATE SAU, MĂ ROG,... ÎMBRĂCATE!!
Preotul Damaschin a dus la Eforie Sud 180 de copii fără posibilități materiale din Iași
In timp ce eu stateam la caldura, Biserica muncea... Unirea se cinstește cu fapte bune!
FII BUN DE CRĂCIUN! TRĂISTUȚE CU HAINE ȘI GHETE CĂLDUȚE PENTRU LOREDANA ȘI 3.000 DE BAIEȚI ȘI FETIȚE
873 de copii din listă și încă vreo mie de rezervă visează să meargă la școală.
1000 DIN CEI 4000 DE COPII AU DEJA UN ÎNGER PĂZITOR CE LE OFERĂ UN GRĂUNTE DE LUMINĂ
- alte articole cu părintele


 
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe