13 Mai 21

„BICIUIREA LUI IISUS”

Biciuirea s-a făcut în public.

După ce l-au dezbrăcat romanii pe Iisus, i-au legat mâinile și i-au ridicat brațele, ca să nu-și poată acoperi nicio parte a trupului, să pareze sau să se apere, să amortizeze loviturile grave ale biciului, dar și pentru ca în cazul în care venea pe neașteptate un șoc, el să nu cadă la pământ. 
Instrumentul biciuirii avea la capătul celor două sau trei șuvițe de piele, lungi de circa 50 de cm fiecare, două bile mici de plumb împreună cu mici oase ascuțite  astfel încât când  erau aplicate lovituri sfâșietoare,  acele bucăți de oase lăsau răni adânci și plecau cu bucăți de carne de pe trup.

Câte lovituri de bici a primit Iisus ?

Autoritățile ebraice îi pedepseau, de obicei, pe răufăcători cu maximum 39 de lovituri. 
Iisus  însă a fost biciuit nu de evrei, ci de romani. 
De vreme ce obiceiul roman nu limita numărul de lovituri, călăii săi l-au lovit cât au voit, sau până când au obosit, având totuși grijă ca să nu moară, deoarece obiectivul lor era răstignirea.
După biciuire, soldații romani au pus pe capul lui Iisus o coroană de spini, care i-a acoperit în întregime porțiunea craniană.
După ce a fost astfel încoronat, călăii „îi luau trestia din mână și îl băteau pe cap” (Mt 27,30), așa încât acea coroană de spini să se poată înfige și mai mult în pielea craniană.
Biciuindu-L, L-a dat sa fie răstignit ...
Și L-au îmbrăcat în purpură și imletindu-l o cunună de spini I-au pus-o pe cap. 
(Marcu 15; 15 -17 )

Iisuse cu rănile Tale, tamaduieste rănile mele .
Cu sangele Tău, curățește sângele meu

Text: Părintele Isaia de la Mănăstirea Berzunţi / sursă foto: Facebook.com
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe