28 Mai 22

Bârfă sau sursă de informare?

Într-o era a vitezei și a numărului covârșitor de informații, adesea, distingem cu greu realitatea și veridicitatea faptelor. Dincolo de pandemie sau de un posibil război observ cum o parte a presei din România  are o constantă nevoie de a pune pe nedrept sub acuzare Biserica Ortodoxă Română.
În mintea unora banii folosiți de Biserică deranjează.
Ne plângem că nu avem spitale noi, dar negăm atunci când le vedem pe cele construite de Biserică. În același fel trecem pe lângă cantinele, centrele sociale și de tip familial, căminele pentru bătrâni, grădinițele și școlile sociale și afterschool, locuințele protejate, centrele de urgență pentru persoane fără adăpost, victime ale violenței domestice, ale traficului de persoane etc.
Toate acestea există din finanțarea proprie, externă și publică.
Uităm că banii folosiți de Biserică se întorc spre mii de copii abandonați de stat, către bătrâni, către cei cu dependențe sau cu probleme de sănătate.
Dar mai ales uităm că toate acele biserici mari, care deranjează inimile mici ale unora sunt adăpost și medicament pentru pandemia bolilor sufletești.
În comunicatul de presă de astăzi al Patriarhiei se răspunde în mod clar împotriva falselor acuzații potrivit cărora Biserica Ortodoxă Română nu ar plăti impozite către stat.
În comunicat sunt redate următoarele:
1) "Biserica Ortodoxă, ca orice alt cult religios din România, plătește impozite conform legii."
2) "Venituri care sunt scutite de impozitare sunt doar cele provenite din vânzarea obiectelor & cărților de cult și cele provenite din contribuţii (nu taxe!) pentru anumite servicii religioase, care NU sunt activități comerciale", așa cum precizează comunicatul."
Fondurile provenite din aceste surse, menite să sprijine autofinanțarea rămânând în circuitul intern și fiind apoi reinvestite în întreţinerea și repararea lăcaşurilor de cult sau în acțiuni filantropice.
3) "Cultele religioase au un statut fiscal similar cu al ONG-urilor, partidelor politice, sindicatelor, universităţilor, adică fondurile care circulă în interiorul organizaţiei sunt menite să consolideze organizaţia şi să înlesnească buna ei funcționare."
4) "Biserica Ortodoxă Română plătește impozit pe clădiri și terenuri aflate în folosință, pe salarii și pe orice venit obținut dintr-o activitate cu caracter economic, dacă fondurile rezultate din acea activitate nu sunt direcționate către opere social-filantropice, religioase, educaţionale și culturale."
Timpul a demonstrat faptul că relația între Biserică și Stat este una clar definită și funcțională. Ținând cont de rolul fundamental pe care Biserica îl are, nu doar din punct de vedere spiritual pentru cetățeanul de rând, ar trebui să ne amintim mai des de felul în care se implică într-o multitudine de alte domenii: filantropic, cultural, social etc.
Biserica Ortodoxă Română este un partener de încredere al Statului Român. Ar trebui să ne amintim mai des de faptul că atunci când un creștin intră pe poarta bisericii nu își pierde cetățenia, la fel cum în societate, ar trebui ca în primul rând să fim creștini!

Autor: Constantin Răzvan Popovici
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe