27 Februarie 21

Au trecut 162 de ani de când românii din Moldova, pe 5 ianuarie și cei din Țara Românească, pe 24 ianuarie 1859 făceau „Mica Unire”

   Au trecut 162 de ani de când românii din Moldova, pe 5 ianuarie și cei din Țara Românească, pe 24 ianuarie 1859 își alegeau, liber și asumat, domnitorul și puneau bazele statului românesc modern. Impropriu numită ”Mica Unire”, momentul istoric al unirii Principatelor, prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza a reprezentat pasul decisiv în procesul lung de Reîntregire Națională.
   Sărbătoarea de astăzi ne oferă posibilitatea de a răspunde unei întrebări identitare: Mai păstrăm noi ceva din bucuria acestei uniri? Unire datorată voinței românilor și exprimată liber prin adunările ad-hoc, prin dăruirea și stăruința unor personalități de seama a elitei românești, precum Mihail Kogălniceanu, Manolache Epureanu, Vasile Alecsandri și mulți alții, dar mai ales prin forța și dorința neamului, evidentă încă din 1848.
   Deși favorizață de contextul internațional de după încheierea războiului Crimeii, momentul 1859 a fost posibil datorită ”unirii în cuget și-n simțiri” sub valorile comune ale sufletului românesc: credința, istoria, limba comună, cultura precum și obiceiurile și tradițiile moștenite de-a lungul vremurilor.
   Responsabilitatea și importanța acestor valori au fost îmbrățișate și conștientizate de societatea românească, acest fapt fiind demonstrat ulterior prin reformele ce au stat la baza modernizării României. Unirea se sărbătorește în fiecare zi, iar astăzi mai mult decât oricând, după 162 de ani ne oglindim încă o dată în istoria neamului, aducând un gest simplu dar semnificativ de recunoștință celor care au avut curajul să lupte pentru România.

La mulți ani!
 
Text: Constantin Răzvan Popovici
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe