30 Noiembrie 20

Atacul contra familiei continua ...

În legătură cu articolul „Chiulul sau Constituţia? De ce a făcut PSD pasul în spate pe definiţia familiei tradiţionale. Cernea: Niciun partid nu se opune acestui referendum homofob” („Adevărul”, 29 martie 2017) [1]
Coaliția pentru Familie face următoarele precizări, pe care solicită redacției „Adevărul” să le facă publice pe website-ul adevarul.ro:

1. Nu este pentru prima dată când, în decursul documentării, redactorii omit să solicite punctul de vedere al actorilor principali ai acestei inițiative legislative, adică inițiatorilor ei. Deși obligația ce le revine în acest sens este cât se poate de clară, fiind chiar una dintre îndatoririle lor esențiale, jurnaliștii continuă să se abată grav de la normele deontologice. În schimb, solicită opinii de la persoane care nu au nici un fel de legătură cu proiectul de revizuire a Constituției! Și, ca un făcut, toate aceste persoane sunt oponente ale revizuirii!
2. Se fac afirmații eronate cu privire la unele dintre efectele inițiativei legislative de revizuire: inițiativa ar „restrânge conceptul de familie” și astfel ar „lăsa fără protecție constituțională familiile monoparentale”.
Această afirmație tendențioasă apare chiar din al doilea paragraf al articolului, unde se precizează „Iniţiativa cetăţenească de modificare a Constituţiei, prin care familia este definită ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie” – și continuă după intertitlurile 2 („Mamele singure nu vor mai fi ocrotite”) și 3 („România riscă suspendarea votului de la Consiliul Europei”) cu declarații luate președintei APADOR-CH și respectiv deputatului Gabriel Andronache, autorul unui amendament pe care chiar și colegii d-sale de partid din Comisia Juridică l-au respins.
    În primul rând atragem atenția că inițiativa NU urmărește „definirea familia ca uniunea între un bărbat și o femeie”, ci clarifică definiția căsătoriei ca act juridic care stă la baza întemeierii familiei!
Distincția este deosebit de importantă întrucât, conform tezei a 3-a din același aliniat 1 al art. 48, teză care nu va fi atinsă de revizuire, familia se întemeiază și pe faptul biologic al descendenței, respectiv pe raportul juridic (drepturile și obligațiile) izvorât din calitatea de părinte. De asemenea, conform alin. 3 al aceluiași art. 48 din Constituție, „Copiii din afara căsătoriei sunt egali în faţa legii cu cei din căsătorie”. De unde rezultă, deci, eliminarea familiilor monoparentale de sub protecția legii fundamentale – sau discriminarea mamelor singure?!
    După revizuire, statul va continua să acorde aceeași ocrotire și aceleași drepturi copiilor crescuți de un singur părinte, de doi părinți necăsătoriți sau de oricare rudă care are acest drept (bunici etc.) ca și celor crescuți de ambii părinți căsătoriți și să recunoască relațiile dintre aceștia ca relații de familie, așa cum o face și în prezent prin Constituție și prin legislația în vigoare.
    Singura „formă de familie” care nu primește și nu poate primi recunoaștere este aceea întemeiată pe uniunea între două persoane de același sex, acesta fiind de fapt motivul opoziției furibunde la proiectul de revizuire și nu grija față de familiile monoparentale, care au intervenit în retorica APADOR, Accept ș.a. doar de câteva luni, de când acestea au sesizat că pot specula, fără scrupule, o categorie socială vulnerabilă pentru a-și atinge scopurile!
    De altfel, afirmațiile reprezentantei APADOR-CH și ale deputatului Andronache sunt contrazise chiar de decizia (nr. 580/2016, unanimă) Curții Constituționale privind inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției: „Propunerea de modificare a art. 48 alin.(1) din Constituţie se referă exclusiv la dreptul la căsătorie și relațiile de familie ce rezultă din căsătorie. Alte drepturi fundamentale […] nu sunt puse în discuţie de iniţiativa de revizuire.” (para. 44) [2]
    Așadar, revizuirea Constituției propusă de cele 3 milioane de cetățeni semnatari ai inițiativei legislative nu anulează nici un drept existent!
Dacă autoarea s-ar fi documentat cu privire la discuțiile care au avut loc în Comisia Juridică asupra amendamentului d-lui deputat Andronache, ar fi aflat că aceste aspecte au fost lămurite.
În condițiile în care de mai bine de 2 săptămâni am difuzat intensiv, prin intermediul website-ului propriu și prin trimitere directă presei, inclusiv publicației „Adevărul”, poziția noastră [3]prin care demontam această pretinsă vulnerabilitate a proiectului de revizuire, găsim absolut inadmisibil că se insistă pe propagarea unei teorii lipsită de orice fundament juridic și sociologic și, mai grav, că se omite, ca și cum nu ar exista, poziția Coaliției pentru Familie.

Regretăm că „Adevărul” demonstrează din nou părtinire și lipsă de onestitate în reflectarea parcursului inițiativei legislative a cetățenilor de revizuire a Constituției României.

[1] adevarul.ro
[2] coalitiapentrufamilie.ro
[3] coalitiapentrufamilie.ro

 
 
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe