27 Iunie 22

Așa se auzeau în urmă cu 1500 de ani cântările măririi lui Dumnezeu în Catedrala Sfânta Sofia din Constantinopol

Ascultați cum se auzeau cântările în Sfânta Sofia în urmă cu 1500 de ani. Citiți mai jos despre istoria Sfintei Sofia, inclusiv cauzele căderii Imperiului Bizantin precum și analizele duhovnicești legate de această temă.

Sunetul este fidel din punct de vedere științific, pe baza unui studiu a Universității Stanford care a refăcut sunetul exact și deci chiar așa ar suna dacă ar cânta cineva acolo.

Cei de la Stanford au generat sunete clare și bruște (au spart un balon) într-o cameră controlată fonic și l-au înregistrat. Au făcut același lucru în Sfânta Sofia. Pe baza calculelor cu software dedicat au scos transformarea dintre cele două sunete și, deci, au aflat ce transformare (convoluție) trebuie aplicată sunetului sursă din camera controlată fonic ca să se ajungă la sunetul destinație.

După aceasta au înregistrat pe psalți în camera controlată fonic (de fapt, un studio mai special) și au aplicat convoluția. Rezultatul e ceea ce auzim. Impresionant!

Vizionare plăcută!


Magnitudinea și cântările în Sfânta Sofia

Așa se auzeau cântările în Sfânta Sofia din Constantinopol în urmă cu 1500 de ani…

Reconstrucția digitală a sunetului a fost făcută cu studiile Universității Stanford în conlucrare cu corul „Capella Romana”.Specialiștii au folosit toate datele disponibile ca să imite experiența prezenței cuiva în Sfânta Sofia în cei aproape 1500 de ani ai existenței ei.

În epoca lui Iustinian, Sf. Sofia avea 1000 de clerici. Fiica împăratului Heracle (ce a domnit în sec. al 7-lea) ne relatează:
Preoți 80
Diaconi    150
Diaconițe 40
Ipodiaconi 70
Citeți 160
Cântăreți 25
Portari    75

Hramul

Biserica nu este dedicată Sfintei Sofia ci Înțelepciunii lui Dumnezeu adică celei de a 2-a Persoane a Sf. Treimi, Cuvântul și Fiul lui Dumnezeu.

„Sofia” în greacă înseamnă „Înțelepciune”. Deci: „Biserica Sfintei Înțelepciuni”

Sub Sfânta Sofia există tuneluri care nici până astăzi nu sunt explorate complet.

Biserica actuală a fost ridicată de împăratul Iustinian I. A fost târnosită în 25 decembrie 537. Opera celor mai mari arhitecți de atunci: Anthemius din Tralles și Isidor din Milet.

Împăratul Iustinian a spus: „Slavă Dumnezeului care m-a ajutat să-mi săvârșesc o astfel de lucrare! Solomon, te-am învins!”

Prima cupolă avea nervurile ferestrelor atât de subțiri că părea că e suspendată. S-a prăbușit însă după cutremurele din 553 și 557.

Biserica a suferit din cauza a mai multor cutremure și incendii. Cea mai mare distrugere, însă, a avut loc în 1204 din partea cruciaților.
Ultima slujbă cu cântările în Sfânta Sofia

Ultima slujbă ortodoxă a fost oficiată în 29 mai 1453, cu puțin timp înainte ca turcii să cucerească Constantinopolul.

Profețiile spun că Liturghia va continua după eliberarea Constantinopolului de acolo de unde s-a oprit: de la vohodul mare.

În clipa în care musulmanii au intrat în Sfânta Sofia preoții care făceau vohodul mare au intrat în zid cu Sfintele Daruri… Și se spune că de acolo vor ieși când Sfânta Sofia va redeveni ortodoxă.

În orice caz, există o firidă în Sf. Sofia unde mulți spun că se aud cântări iar turcii sunt foarte agresivi și nimeni nu se poate apropia de această firidă… după cum mi-au mărturisit mulți care au fost acolo.

Cântarea de la vohodul mare, adică heruvicul, este cea pe care o auziți acum. Așa sunau cântările în Sfânta Sofia. / sursă: chilieathonita.ro
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe