21 Aprilie 21

ANUL ACESTA, ortodoxia românească va primi Sfânta Lumină a Învierii Domnului LA BISERICĂ!

Cine se teme de reacția credincioșilor (înainte de Sfintele Paști) cu privire la îngrădirea libertăților religioase?

Recent, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române, domnul Vasile Bănescu a declarat, conform activenews.ro, următoarele: „Tema imaginatelor restricții de Paști de anul acesta este una momentan ireală, iar cei ce se căznesc să-i confere o artificială consistență, persoane din Biserică sau  din afara ei, au fie un discutabil gust pentru situații limită și conflictuale majore, fie incapacitatea crasă de a învăța ceva din trecutul recent. Altfel, cum să te trezești că programezi cu luni înainte restricții imaginabile sau nu? Restricții care raportate la cel mai ordonat și curat spațiu privat de utilitate publică din societate, acela al bisericilor, trebuie cântărite totdeauna de acum înainte cu cel mai fin discernământ dobândit dintr-o recentă și dureroasă experiență.
Nu a existat și nici nu putea să existe anul acesta vreo discuție oficială despre restricții de Paști și nu este corect să declanșăm speculații în marginea unei probleme majore, imposibil de estimat acum. 
Indiferent de context, deciziile realiste referitoare la perioada pascală vor fi rodul exclusiv al unui dialog absolut obligatoriu dintre autorități și cultele religioase. Un dialog lucid, onest, inter-instituționalizat, căruia nu i se face niciun serviciu prin lansarea în spațiul public a unei teme false, menită să creeze tensiuni inutile între stat și cultele religioase (ai căror membrii compun covârșitoarea societate civilă), și să inducă un nefiresc orizont sumbru de așteptare în societatea creștină din România.
Vasile Bănescu”

Acum, mă întreb, de ce domnul Vasile Bănescu a venit cu o astfel de declarație, pe cine vrea să „liniștească”? Aceeași atitudine ar fi avut și cu cei 40 de mucenici (că tot au fost prăznuiți recent) care și-au dat viața pentru Hristos dacă ar fi fost contemporan cu ei? Mucenicii trebuiau să asculte stăpânirea vremii și să jertfească idolilor?

Consider că declarația domnului Bănescu nu este potrivită pentru contextul social actual. Biserica, credincioșii de o bună perioadă de timp sunt atacați, batjocoriți, oprimați, constrânși să-și piardă credința, rânduiala, viața Bisericii ... asta în timp ce celelalte locuri publice își continuă firescul cotidian. Oare acest dublu standard trebuie acceptat de către Biserică? Nicidecum, și în acest sens a fost cel mai radical, în sensul bun al cuvântului, fix IPS Teodosie, cel care a dat un bun exemplu de creștin vertical, trăitor și mărturisitor al adevărului. Adevărul trebuie rostit, creștinii trebuie să își ceară dreptul constituțional.

„Zilele acestea, ca urmare a limitărilor liberei circulații pe timp de noapte, impuse tam-nisam, fără vreo explicație științifică rațională și cu restrângerea crasă a drepturilor fundamentale ale omului, s-a declanșat o dezbatere firească pentru presă, legată de cum va fi oare de Sfintele Paști. După cum se știe, Sfânta Lumină este oferită credincioșilor în toate Bisericile la miezul nopții, oră la care, conform programului actual, trebuie să stăm cuminți, închiși în casă. Dezbaterea este perfect normală după ce au trăit românii anul trecut, la Învierea Domnului sau la tradiționalele pelerinaje de la Sfânta Parascheva, Sfântul Dimitrie și Sfântul Andrei, Apostolul României.

Apreciem intervenția dlui Vasile Bănescu de azi, privind acest subiect, în care afirmă că „tema imaginatelor restricții de Paști de anul acesta este una momentan ireală”.

Însă rolul presei, așa cum ar trebui să fie și cel al serviciilor de informații, este și acela de a preveni, de a avertiza, asupra unui dezastru care se întrevede. Asupra unui modus operandi deja definitoriu pentru autorităților covidești, ca să nu le spunem chiar antiumane, din întreaga lume, dedulcite la impunerea de măsuri restrictive abuzive. Sau să le zicem... draconice?
În acest sens, trebuie să amintim că tema nu este chiar atât de ireală, pentru că în tactica de-a sperietoarea populației în vederea raportării depășirii planului de vaccinare la hectar, înșiși „Cioclii Apocaliptici” ARAFAT, MUSTA, STREINU și RAFILA s-au exprimat deja pe această temă, afirmând că Sărbătorile de Paști „ar putea fi compromise” și că poate de Crăciun să ne revenim „cât de cât”.„ - afirmă activenews.ro în articolul Poporul Român va fi în stradă de Sfintele Paști.

P.S. Privind în trecutul nu foarte îndepărtat, la Paștile anului 2020, la Nașterea Domnului din 2020, la pelerinajele creștin ortodoxe....Biserica a reacționat, după o apreciere proprie, cu o întârziere evidentă și cu un discurs mult prea diplomat, uneori lipsit de consistența necesară.
Ce ar trebui domnule Bănescu să facem, să stăm „cuminți” în banca noastră, eventual fiecare în casa lui până după Paști? Îmi pare rău, nu voi face așa ceva! Eu nu îl trădez pe Hristos!
 
Sursă foto: basilica.ro
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe