21 Aprilie 21

Alexandru Amarfei despre „Cazul” Dr. Grosan (foto): Singura parte vătămată pare să fie Colegiul Medicilor.

1. Deocamdata, nu inteleg de ce e ceva gresit. Unde am invatat eu despre malpraxis, malpraxisul e definit drept ceva care a lezat pe cineva. Singura parte vatamata pare sa fie Colegiul Medicilor. La ochi si urechi. Au citit sau auzit - vai - ca doamna doctor nu aplica sfintele norme si potrocoale (sic!). Si ii doare. Am mai citit ca onorabilii au zis ca tratamentele doamnei doctor ar fi “trimis bolnavi la ATI”. Traducere: protocoalele noastre nu trimit pe nimeni la ATI, toti se vindeca. Nu, serios.
2. Protocoalele astea sunt, deocamdata, la nivel de consens. Cu alte cuvinte, STIM ca nu au valoare normativa, ci orientativa. 
3. Protocoalele astea au suferit schimbari radicale, pe romaneste, au fost deja date cu fundul in sus, de mai multe ori. Citez lucruri cunoscute:
- nu dati corticoizi ca creste incarcatura virala / pardon, dati dexametazona ca mai poate face ceva la detresa respiratorie (in subsidiar, doza de dexamethazona in sector geriatric inca e obiect de controversa, doza stipulata de consens pare pentru unele cazuri prea mica)
- dati clorochina / nu dati ca e criminal / aaa studiul care “demonstra” asta e o escrocherie jalnica... pana azi problema e in aer
- dati remdesivir / aoleu, nu face decat rau, ba mai si omoara
- ivermectina e o chestie de uz veterinar, cancerigena, o nenorocire / bulgaria mai nou si alte tari inainte au decis sa o comercializeze la liber
La ivermectina am o intrebare rautacioasa. Daca se dovedeste ca merge, doctorii care au facut tot circul de pe lume ca nu merge vor intra la zadarnicirea combaterii? Ce chestie. Am feelingul ca nici vorba. Deci, un doctor care trateaza altfel decat in consensuri dar, pana la urma nu ilogic, e culpabil desi nu par sa fi existat consecinte rele. Daca insa “lorzii sistemului” descurajeaza la modul grobian o terapie care se dovedeste eficace... sunt nevinovati...?
Am citat doar scandalurile mai crunte si mai cunoscute.
Urmeaza un daca si un atunci:
DACA onor Colegiul decide ca doamna doctor e o indisciplinata care are prea multe idei personale si vatama oameni si trebuie sanctionata, ATUNCI acelasi Colegiu trebuie sa-si autoretraga orice autoritate medicala. Pentru ca, la comparatie cu (ipotetic) indisciplinata doamna doctor, ei sunt niste cretini psihorigizi ucigasi. Punct.
De la capat: intrebare retorica. Daca alti medici, care au fost pusi in fata situatiei ca ceea ce spuneau protocoalele initiale nu e eficient, ba e chiar periculos, nu reactionau pe cont propriu si nu adoptau alte solutii, am mai fi avut protocoalele actuale? Intrebarea asta retorica dovedeste ca aia care au reactionat (mai si antepronuntandu-se) in halul asta sunt, spun fara rezerve, deficienti mintal. 
Din nou de la capat: au reactionat la fel de urat tovarasii in cauza cand alti medici au semnalat probleme grave, ulterior si verificate? Nu. Sau nu intotdeauna. Cand problemele acelea au fost semnalate, au incercat de multe ori sa tina steagul bat, sa traga de timp, sa invoce pretexte. Adica sunt prosti, dar si inflexibili.
Din nou de la capat. Au murit din cauza asta oameni? Da. Am o cunostinta care facuse o forma relativ usoara de Covid, om sub 50 de ani, fara comorbiditati. S-a dus la spital mai mult de frica. I s-a dat remdesivir, cand deja OMS semnalase ca nu e util, si e si periculos. A murit de insuficienta renala. Nu numai ca nu s-a pus nicio intrebare. Familia (saraca...) a fost somata sa demonstreze ca e de la remdesivir, nu de la covid.
Din nou de la capat. Am auzit ca un eminent hematolog a fost legat de pat, tratat cu forta si a murit. Fratele acestui om, el insusi medic, a reclamat situatia. Am auzit cumva de la Colegiu CEVA? Eu - nu. A legat doamna doctor Grosan pe cineva de pat si i-a bagat pe gat cu forta tratamentele dansei, allegedly neconforme? Haida... 
Concluzie: cretini, psihorigizi, criminali. Sau, sa faca bine sa dovedeasca EI contrariul. Ca sunt in cauza prin simplul fel cum inteleg sa procedeze. 
Nu cred ca ce am scris aici necesita studii de medicina ca sa fie inteles.
Germanii au o vorba despre actul medical: wer heilt hat recht! (Cine vindeca are dreptate!)
Asta e tot ce am avut de spus.
 
Text: Alexandru Amarfei, Facebook
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe