02 Octombrie 22

Alături de fariseism, habotnicia este una dintre trăsăturile caracteristice ale multor credincioși...

    Învatatura despre habotnicie a Sfintilor Parinti este cuprinsa în cartea “Despre înselare“ a Sfântului Ignatie Briancianinov, care trateaza foarte bine acest subiect. Daca vreti s-o comparam cu lenea, care îm pinge la pacat si la delasare, habotnicia este extrema cea lalta care ne împinge la peste masura si duce la ne bunie. Habotnicia este iesirea din matca fireasca a lucrurilor. Am sa va dau un singur exemplu care sa va faca sa întelegeti acest lucru.
    Odata un tânar a venit si a spus asa: “Parinte, da ti-mi o rugaciune în care eu sa ma rog si sa primesc o nota buna la examenul pe care îl am“. Si i-am spus asa: “Primul canon pe care ti-l dau este sa înveti. Sa citesti si sa memorezi si sa-ti dai tu doua-trei teste acasa“. Iar el mi-a spus asa: “Nu, parinte, eu merg pe alt principiu. Rugati-va sa-mi pice la examen ceea ce am învatat.“ Si atunci i-am raspuns: “Ma rog sa-ti pice la examen ceea ce n-ai învatat“. Si el îmi ras pun de: “Parinte, sa stiti ca, daca voi cadea la acest examen, în seamna ca Dumnezeu nu este si nu ma ajuta!“ Si i-am spus asa: “Dumnezeu mergea pe carare si, îm pie di cându-Se de un om, a mers mai departe; dar, mer gând un om pe carare si împiedicându-se de Dum nezeu, a cazut; si piatra peste care a cazut îl va spulbera“. Consider ca habotnicia este mentalitatea care confunda starea de spirit a lucrurilor normale cu starea de ha zard sau cu minunile facute la întâmplare. 
 

Extras din: Danion Vasile / Mângâiere si mustrare / Ne vorbeste Parintele Calistrat de la Bârnova / Bucuresti, 2003

Căutări recente:

Map of Goa Progressive Music (18.03.11) 1996-2007 инструкция по эксплуатации ноутбук es ari anjelina jolis surati AV-Comparatives The Seamstress (2009) Online Fourplay unblock Երգեր Seabiscuit Заправка картриджей hp в Санкт-Пете производственная инструкция мойщика 133BPM Records собейт Pick Up Records/Lizard Яблонского Caro Ornamental Ведьмаку Win32 API CODEX descarca The River Why (2010) http://www.allshares.ge/download.ph артифлекс хондро инструкция свет 295 серия Bitt Sensation NuZone Gears DRAGOSTE LA PRIMA VEDERE EPISODUL 2 Чаки: Bài 19 : Tiếng Nhật Thông Dụng skelbimai IL TEMPO SE NE VA online power point servisi Best golden AWP для css ne IF FRENCH FRIES WERE FAT FREE латвийцев BELOW YOUR MEANS Naija Купить обои 5775-01 Купить обои 5652-25 Dumnezeu si хроническая глаукома lui mai cel sunt CE am care Cum din este Cea nu sau cu mare despre viața cei copii ai bine aL are toate unde Hristos Iisus SE ar cine Lumea 10 au domnului Dacă Prin Ioan te le mult face spre in IPs Calistrat De la Când VA sa ... pe Un
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
Citate Ortodoxe