23 Octombrie 20

„Aici ne aflăm în fața unei taine, pe care nu o putem explica în întregime.”

   „Sfinții Bisericii au iubit rugăciunea din timpul nopții, au iubit să privegheze. Au făcut-o și o fac și pentru nevoință, dar și pentru că experiența vădește că atunci rugăciunea se săvârșește cu mai multă zdrobire a inimii și căință.
   Avva Pahomie învață că există trei feluri de rugăciune de noapte. (...) Avva Isaia învață despre roadele rugăciunii de noapte. (...) Sfântul Isaac Sirul, de asemenea, îndeamnă să alegem și să dorim rugăciunea de noapte, privegherea. Este cu neputință ca cel ce se roagă noaptea să nu dobândească și să nu ia mari harisme de la Dumnezeu.
(...)
   Astfel, multe, foarte multe sunt foloasele duhovnicești ale rugăciunii de noapte. Ne sunt iertate păcatele și primim mari daruri și harisme. În fiecare noapte, Sfântul Munte se aprinde prin rugăciunile nevoitorilor. Nu pot înțelege viața fără priveghere. Nu pot concepre somnul în întreg răstimpul nopții. Socotesc asta pur și simplu o stare de împătimire.

   Tânguirea pentru întreaga lume este strâns legată de venirea Harului Dumnezeiesc și de marea iubire a lui Dumnezeu. O astfel de mare dragoste pentru ceilalți, pentru lumea întreagă, este legată și de tânguirea pentru căderea fiilor duhovnicești.
   Luând ca prilej tânguirea și moartea lui Saul, dar și marea plângere a lui Samuil, ar trebui să ne gândim serios și să luăm hotărârea de a nu ne indreptăți, de a nu făptui nimic împotriva Părinților noștri duhovnicești, de a nu-i supăra, ca să aibă tărie și putere mijlocirile și rugăciunile lor. Ar terbui să ne străduim să facem ascultare de cuvântul lui Dumnezeu și de cuvântul trimișilor Lui, să facem ascultare desăvârșită de Părinții noștri duhovnicești ca să ne tămăduim prin inima lor împreună-pătimitoare, însă și pentru a nu avea înaintea noastră în viață ce va să fie durerea lor. Dar aici ne aflăm în fața unei taine, pe care nu o putem explica în întregime.”
(Mitropolitul Ierotheos Vlachos)
 
Extras din: Ierotheos Vlachos, mitrop. / Văzătorul – Viața și petrecerea Prorocului Samuil / EDITURA: Sophia

Cartea poate fi cumpărată aici: librariasophia.ro
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe