09 Decembrie 22

Aghiasma Mare – Puterea apei sfințite de Bobotează

Aghiasma Mare – Puterea apei sfintite de Boboteaza

    Cu ani în urma, un parinte mi-a povestit de un miracol la care asistase personal. Fiind preot calugar, era trimis periodic de parin­tele staret sa slujeasca Liturghia în diferite catune care nu aveau preot. Asa a ajuns, într-o duminica din mie­zul iernii, într-o biserica în care nu facuse nimeni fo­cul de mult timp. Era un ger de crapau pietrele, iar în sfântul lacas înghetai, de-a dreptul. Cum orice preot are nevoie si de putina apa pentru slujba Liturghiei, au cautat în altar, dar au gasit doar o sticla în care apa era înghetata bocna. Cautând prin biserica, au dat de o galeata plina cu aghiasma, care nu înghetase deloc, în pofida gerului. A fost ca si cum un înger din cer o strajuise, pazind-o de frigul napraznic. De atunci, am început sa privesc altfel aghiasma. Nu numai ca pe o apa sfintita, care nu se strica daca o pastrezi ani în sir, ci si ca pe un mediu prin care Dumnezeu îsi poate arata puterea.

    Categoric, ea are niste proprietati indubitabile, dovedite chiar si stiin­tific. În primul rând, e o apa care nu se strica timp îndelungat. Eu am aghiasma cred ca si de acum 15 ani, tinuta în sticle de plastic, în care de obicei nu rezista apa. Unii spun ca preotii îi aplica un tratament special, purificând-o cu vase sau cruci de argint, ca sa reziste ani în sir, fara sa se strice. Nici vorba! De multe ori, apa e sfintita în vase de plastic, iar preotii, uneori cu mâna goala, alteori cu o cruce de lemn, binecuvinteaza apa în timpul slujbei. Deci, nu exista un tratament chimic sau fizic al acestei ape. Sigur ca lumea asteapta sa se dea o expli­catie stiintifica, ca pentru orice miracol. Doar ca aici e vorba de o lucrare a Duhului Sfânt, care depaseste limitele explicatiei stiintifice. Dar e un fenomen la care toata lumea poate sa aiba acces, toata lumea poate sa mearga la bi­se­rica, sa ia o sticla de aghiasma si sa constate lucrul acesta. Sunt cazuri si în istoria tarii, cum a fost acel miracol cu Mihai Viteazul la Alba Iulia, în care el chiar a dovedit puterea harului în biserica ortodoxa, prin faptul ca apa sfintita de preotii de atunci nu s-a stricat.

    Sigur ca poti sa iei aghiasma acasa si din­tr-un fel de superstitie, doar ca pe un elixir de viata lunga, fara sa te mai gândesti prea mult la rugaciune, când bei din ea, sau la poruncile iubirii date de Hristos. Dar oamenii, de obicei, iau aghiasma ca sa-si sfinteasca gospodaria. De aceea la tara iau mai multa, pentru ca îsi stropesc casele, curtile, unii dintre ei chiar si gradinile, grajdurile si animalele. Deci, este o ierurgie, se sfinteste natura toa­ta în acel moment. Sigur, sunt oameni care o iau, pur si simplu, pentru ca asteapta un mic sau un mai mare miracol de la ea. Si chiar se întâmpla miracole cu aghiasma, dar nu nea­parat atunci când te astepti la ele.

Sursa: Formula AS 
 
 

Căutări recente:

Map of Goa Progressive Music (18.03.11) 1996-2007 инструкция по эксплуатации ноутбук es ari anjelina jolis surati AV-Comparatives The Seamstress (2009) Online Fourplay unblock Երգեր Seabiscuit Заправка картриджей hp в Санкт-Пете производственная инструкция мойщика 133BPM Records собейт Pick Up Records/Lizard Яблонского Caro Ornamental Ведьмаку Win32 API CODEX descarca The River Why (2010) http://www.allshares.ge/download.ph артифлекс хондро инструкция свет 295 серия Bitt Sensation NuZone Gears DRAGOSTE LA PRIMA VEDERE EPISODUL 2 Чаки: Bài 19 : Tiếng Nhật Thông Dụng skelbimai IL TEMPO SE NE VA online power point servisi Best golden AWP для css ne IF FRENCH FRIES WERE FAT FREE латвийцев BELOW YOUR MEANS Naija Купить обои 5775-01 Купить обои 5652-25 Dumnezeu si хроническая глаукома lui mai cel sunt CE am care Cum din este Cea nu sau cu mare despre viața cei copii ai bine aL are toate unde Hristos Iisus SE ar cine Lumea 10 au domnului Dacă Prin Ioan te le mult face spre in IPs Calistrat De la Când VA sa ... pe Un
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe