08 August 22

Acuze nefondate și nedemonstrate contra Arhiepiscopiei Tomisului și mânăstirii Colilia

Emisiunea „Asta-i România” difuzată de televiziunea Kanal D în data de 13 februarie 2022, ora 14.30, a difuzat un material în care stareța și obștea mânăstirii Colilia, IPS Teodosie și Arhiepiscopia Tomisului sunt acuzate că ar fi avut un comportament necorespunzător față de un călugăr pe nume Sempronian și față de animalele din curtea mânăstirii.
În fața acuzelor nedemonstrate și nefondate Arhiepiscopia Tomisului și Mânăstirea Colilia îndeamnă pe toți cei lezați (aici autoincluzându-se) să folosească dreptul de petiționare, făcând o sesizare on-line la CNA, folosind formularul de la adresa
https://sesizari.cna.ro/cna/frontend/web/index.php...
sau pe mail la adresa cna@cna.ro
În cuprinsul sesizării trebuie invocată încălcarea Legii Audiovizualului 504/2002, cu completările și modificările ulterioare, după cum urmează:
a) Art. 3 - (1) Prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea şi educarea, inclusiv sub aspect ştiinţific, şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului.
b) Art.3 – (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.
c) Art. 40 - Este interzisă difuzarea de programe care conţin orice formă de incitare la ură pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex sau orientare sexuală.
În cazul de față, emisiunea a prezentat o serie de neadevăruri, după cum urmează:
-„În mânăstire nu există proprietate privată” afirmație a călugărului Sempronian, care nu pricepe sensul juridic al proprietății private în regimul de proprietate al cultelor (min. 7,04), afirmație susținută și de jurnalistul Daniel Savopol (min. 9.01), care exprimând un neadevăr, seamănă confuzie și minciună în rândul opiniei publice. Conform statutului BOR, art. 41, alin1. „Patriarhia, mitropolia, arhiepiscopia, episcopia, vicariatul, protopopiatul (protoieria), mănăstirea si parohia sunt persoane juridice de drept privat si utilitate publică”. Negarea Statutului unui cult constituie o formă de incitare la ură religioasă, interzisă de Legea audiovizualului 504/2002, art 40.
-„În Dobrogea, stareții și starețele au transformat mânăstirile în feude, dovadă că ei spun că e un loc privat” (min 18.10), afirmație neacoperită de dovezi și fără a se lua opinia părții acuzate. Afirmația constituie incitare la ură religioasă și aduce atingere imaginii și dreptului la imagine al clerului din Arhiepiscopia Tomisului.
-IPS Teodosie ar fi susținut și ar fi girat așa-zisele nereguli de la Colilia (min 8.30). Afirmație fără dovezi și fără luarea punctului de vedere al celui acuzat.
-Călugărul Sempronian ar fi fost alungat de conducerea mânăstirii (min 2.02 al prezentării lui Mihai Ghiță, minutele: 7.30; 17,47; 20,14 din materialul video). În realitate, casa unde locuia părintele nu are legătură cu obștea monahală, fiind situată pe terenul unui cioban. Mai mult, vocea din off ne spune la un moment dat (min 4,25) că, de fapt, călugărul a decis el singur să plece din mânăstire, ajutat și de echipa de filmare, el nefiind parte a obștii monahale. Astfel, repetarea minciunii asumate că „călugărul a fost alungat din mânăstire” duce la incitare la ură religioasă contra obștii mânăstirii Colilia.
- Călugărițele ar avea apucături neortodoxe (min 10.03) iar o maică Teodosia este numită „torționar de animale și chiar de oameni” (min 10.45). Afirmații grave, nedemonstrate în material și fără a fi luată și opinia celor acuzați.
-Călugărițele ar fi comis atrocități împotriva animalelor (min 4.06). Asemeni și un preot al mânăstirii ar fi fost cercetat de Poliție după ce ar fi aplicat rele tratamente animalelor („a rupt două lopeți pe spinarea unui biet cal”), acuze susținute fără dovezi chiar de jurnalistul Daniel Savopol (min 14.50). În realitate, Poliția Animalelor din Constanța și Poliția Cogealac nu au găsit nici o neregulă la controalele efectuate în baza sesizărilor făcute chiar de jurnalistul Daniel Savopol, prin 112.
-Călugărițele ar fi pus o barieră în calea „salvării” călugărului Sempronian (min 6.30, 10,00). În realitate, bariera limitează accesul spre așezământul de case sociale ridicat în 2007 de Gigi Becali, ctitorul mânăstirii, după cum se poate observa pe hartă. Accesul spre casa unde locuia călugărul Sempronian se putea face din drumul comunal 76 pe alte două căi de acces, care ocoleau centru social respectiv, identificate pe hartă cu „acces 1” și „acces 2”. Invocarea barierei în material este absolut tendențioasă și seamănă confuzie, iar în cele din urmă se afirmă că bariera a fost deschisă de stareță la rugămintea „creștinească” a jurnaliștilor. Așadar, se recunoaște că nu există nici o relație juridică de obligație între casa părintelui Semproniain și bariera care limitează accesul la casele din centrul social.
-Călugărului Sempronian i s-ar fi interzis să ia apă și să participe la slujbe (min7,40). Afirmația este nedovedită, fără luarea opiniei părții acuzate, și neacoperită de realitate, maicile asigurând permanent apa și hrana călugărului, deși acesta nu făcea parte din obște și pretindea că trăiește ca un pustnic.
După ce validați înregistrarea petiției la CNA, veți primi automat pe e-mail un link pe care trebuie să îl accesați pentru confirmarea adresei de e-mail completate, urmând ca imediat după această operațiune să primiți un număr de înregistrare de la Registratura generală a instituției.
Dumnezeu să-i ierte pe cei părtinitori!

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, părintele Eugen Tănăsescu.
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe