30 Iulie 21

Acum 31 de ani se „năștea” ASCOR

Întru mulți ani plini de bucurie!
„Azi e o dată specială pentru ASCOR București  și implicit pentru actuali ascoriști sau ascoreni, foști membrii și chiar și pentru cei care au avut o relație de simpatie și sprijin pentru ASCOR de-a lungul timpului. Pe 14 iunie 2021 se împlinesc 31 de ani de când această asociație studențească există în formă juridică.
Membrii fondatori au reușit să primească o mare bucurie într-un context al prefacerilor sociale și al tumultului tineresc, adică chiar în miezul primei mineriade.
România a avut parte de mișcări studențești orientate la nevoile românilor încă din perioada în care statul român se regăsea în forma incipientă a principatelor unite. Mai exact, Primul Congres Studențesc din 1871 inițiat de Mihai Eminescu care avea 21 de ani atunci și era student la Viena, a avut 5 puncte de dezbatere. Aceste 5 puncte erau legate de înfăptuirea unirii teritoriilor locuite de români, dar și de crearea unei armonii culturale românești.
De la această primă mișcare până la aceea mai recentă denumită generic „Piața Universității” din 13-15 iunie 1990 care a fost o reacție împotriva unui neocomunism, a trecut o perioadă de timp în care scopurile mișcărilor au variat, iar tinerele generații au reușit să se manifeste mai mult sau mai puțin în acord cu nevoile societății în care trăiau.
Idealurile vremii fiecărei generații și-au făcut simțită prezența prin manifestări ferme și hotărâte. Tinerii sunt mereu entuziaști, și dornici de a schimba lumea prin efortul propriu. Mișcările studențești au fost marcate de această trăsătură a schimbării indiferent de momentul istoric. Însă toate au fost impregnate de duhul vremii lor. 
Vremea de azi este una a secularizării, a globalizării, a consumului și care nu valorifică binele, frumosul și adevărul.
ASCOR  a apărut ca o mișcare studențească atipică în contextul fenomenului „Piața Universității” (Pentru cei care au primit informații doar din documentare, recomand parcurgerea consemnărilor făcute de Irina Nicolau în volumul „Piața Universității” pentru că nu e alterat de interese părtinitoare). 
ASCOR a fost într-adevăr atipic pentru duhul vremii de atunci. Putem spune că s-a născut dintr-o mișcare paralelă din Piața Universității. Revolta a existat, dar a fost îndreptată împotriva omului vechi care se găsea înlăuntru.
ASCOR a luat ființă de drept în miezul primei mineriade, și deși este atât de contemporan cu lupta pentru libertate, se distinge prin faptul că nu se mărginește la idealuri civice sau estetice, fiind plin de viață. Duhul vremii, un duh al pustiirii sufletului, al credinței că putem face lumea un loc mai bun începând cu schimbările exterioare nu a fost împărtășit de ASCOR. 
ASCOR-ul se revendică mai puțin din ASCR-ul interbelic și e animat mai mult din intenția celor care au constituit Rugul Aprins, adică schimbarea lumii începând cu propria persoană.
Modelul propus de ASCOR este mereu actual indiferent de contextul istoric pentru că aduce în fața tânărului student ca model de viață Sfântul. ASCOR-ul nu exclude buna implicare civică cu discernământ dar transcede planul orizontal. Valoarea principală a tânărului din ASCOR nu este nici binele, nici frumosul, nici adevărul, ci viața în Hristos. Aceasta le cuprinde pe toate și nu oricum, ci în armonie.
ASCOR-ul continuă să fie o provocare pentru fiecare student, fie că se află în duhul vremii, fie că e îndepărtat de acesta. Redescoperim credința și spiritualitatea creștin-ortodoxă în duhul filocalic redescoperit de Părintele Dumitru Stăniloae, adică redescoperim profunzimile vieții în care Frumosul salvează lumea.
A fi în ASCOR înseamnă să fii firesc, adică să reușești să îți pui problema faptului că în primul rând suntem muritori și apoi să te bucuri căci a muri creștinește înseamnă a te muta de la moarte la viață.
Cu timp și fără timp, în ASCOR îți poți petrece cea mai frumoasă perioadă a vieții fără urmă de regrete și când simți că timpul nu ajută ca să te bucuri mai mult, poți programa prietenii pentru veșnicie. Aroma unui mod de viață creștin rămâne în tot parcursul vieții.” - a scris președintele ASCOR București pe un site social. 

„Modelul propus de ASCOR este mereu actual indiferent de contextul istoric pentru că aduce în fața tânărului student ca model de viață Sfântul. ASCOR-ul nu exclude buna implicare civică cu discernământ dar transcede planul orizontal. Valoarea principală a tânărului din ASCOR nu este nici binele, nici frumosul, nici adevărul, ci viața în Hristos. Aceasta le cuprinde pe toate și nu oricum, ci în armonie.” - a adăugat Chesaru Cristian, președintele ASCOR București. 
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe