24 Ianuarie 21

Jurnalistul Gabriel Popa: ABC despre viruși, vaccinuri și obligativitatea vaccinării. Cu date luate de pe Wikipedia

   „Aveți idee cum funcționează un virus? El funcționează așa. Intră într-o celulă a corpului dvs. și folosește materialul genetic al celulei ca să se înmulțească. Practic, obligă celula ca, în loc să se înmulțească pe ea, să înmulțească virusul. Așadar, virusul intră în celulă, o „piratează”, și apoi o deturnează pentru a se înmulți, până o distruge.

   Aveți idee câte specii de virusuri cunoscute există? Există peste 5000 de specii cunoscute până la ora actuală (și multe altele necunoscute). Și fiecare specie are multe varietăți. De exemplu, există peste 3000 de varietăți cunoscute de coronaviruși. Iar dintre aceste varietăți pot apărea sub-varietăți, prin mutații. Unele pot fi tulpini locale. Chiar coronavirusul de acum (COVID-19) ar avea, se zice, două tulpini. Așadar există câteva milioane de varietăți și tulpini de viruși, la ora actuală.

   Acum aveți idee cum funcționează un vaccin? Un vaccin conține forme slăbite ale unei anumite tulini a unui anumit virus. Această formă atenuată obligă organismul să reacționeze, producând anticorpi. Asta înseamnă că, în teorie, data viitoare când se va întâlni cu virusul, organismul va avea o anumită pregătire ca să reacționeze. Această formă se numește „imunitate artificială activă” și se deosebește de „imunitatea artificială pasivă”, care presupune un transfer de anticorpi de la altcineva. De exemlpu, prin transfer de plasmă în cazul adulților sau prin laptele matern, în cazul copiilor.

   Aveți idee câte vaccinuri există, în total, în lume? Câteva zeci. Ați auzit bine. Există câteva zeci de vaccinuri care teoretic întăresc imunitatea artificială activă față de câteva zeci de varietăți de viruși, la un total de câteva milioane de varietăți.

   Există vaccinuri „universale”, care să protejeze, de pildă, împotriva gripei? Desigur că nu există. Pentru simplul fapt că există foarte multe tulpini și varietăți de gripă. Vaccinul X este contruit pe o anumită tulpină, însă anticorpii generați prin vaccinare (presupunând că au fost generați) nu vor fi eficienți împotriva unei alte tulpini. Poți foarte bine să te vaccinezi împotriva gripei și să te îmbolnăvești de gripă.

   Poate vaccinul să producă exact boala de care chipurile te apără? Desigur că poate. La persoanele cu o imunitate generală slăbită, vaccinul poate să cauzeze exact acea boală. O spune chiar Wikipedia: „Live vaccines contain weakened forms of the virus, but these vaccines can be dangerous when given to people with weak immunity. In these people, the weakened virus can cause the original disease.”

   Se reduce imunitatea la anticorpi? Desigur că nu se reduce. De fapt, nimeni nu știe cum funcționează imunitatea și nu există nici un medicament „magic” care să o întărească. Există multe teorii despre imunitate, fără a exista însă și un consens și o înțelegere deplină a ei. Ceea ce știm sigur este că o persoană cu o imunitate naturală bună face față mult mai bine oricăror virusuri. Și că o imunitate naturală bună vei avea dacă trăiți, munciți, dormiți, mâncați echilibrat, faceți mișcare, ieșiți în aer liber, petreceți timp cu familia (da, și asta stimulează se pare și încă foarte mult imunitatea). Ce mai știm este că virusurile proliferează acolo unde este mizerie. Cu cât mizeria este mai mare, cu atât șansele sunt mai mari ca acei oameni să se infecteze sau să se dezvolte o epidemie.

   Așadar, cineva care se vaccinează dar care are o imunitate generală slabă este, cu adevărat, imunizat față de un virus? Desigur că nu. Dacă ardeți nopțile prin discoteci sau munciți 16 ore la serviciu, puteți să vă faceți câte un vaccin în fiecare zi: nu vă va ajuta la nimic. Încă o dată, există multe cazuri în care persoane vaccinate s-au îmbolnăvit și chiar au murit, de pildă, de gripă. Le mai găsiți chiar și în presa de azi.

   Dar cine nu se vaccinează, poate să facă față unui virus? Desigur că poate. Dacă are o imunitate bună și dacă e prieten cu apa caldă, săpunul, curățenia (personală și a casei sale) și în general cu disciplina propriei vieți. Și asta deoarece anticorpii sunt doar UNA dintre dimensiunile imunității. Există multe altele, unele pe care le înțelegem, altele pe care nu le cunoaștem, cel puțin deocamdată.

   Cât durează ca să dezvolți un vaccin? Poate să dureze și un deceniu și poate costa miliarde de dolari ca să dezvolți un singur vaccin, pentru o singură tulpină virală. O singură tulpină nu înseamnă un virus cu toate varietățile lui, ci doar o anumită varietate a acelui virus.

   Există viruși pentru care nu se poate face vreun vaccin? Desigur că există. Față de unii viruși, pur și simplu principiul vaccinării nu funcționează, nimeni nu înțelege de ce. Așa cum există și varietăți noi de viruși, apărute prin mutații, față de care nu sunt eficiente vaccinurile deja existente. Sau varietăți locale, care apar doar în anumite zone și afectează doar populații cu un anumit genotip. De aceea, un vaccin dezvoltat într-o anumită parte a lumii poate să nu fie eficient pentru o populație dintr-o altă parte a globului.

   Sunt vaccinurile eficiente pentru toată lumea? Desigur că nu sunt. Iată ce scrie din nou Wikipedia: „Just like any medication or procedure, no vaccine can be 100% safe or effective for everyone because each person's body can react differently.” Cu alte cuvinte, nu există boală, există doar pacienți. Cam în 30% din cazuri, vaccinurile nu au nici un efect. În sensul că nu stimulează producția de anticorpi. Nimeni nu știe de ce.

   Poate o campanie de vaccinare să stimuleze mutații ale unor virusuri? Sigur că poate. Simpla introducere a unor tulpini în medii în care ele nu existau poate stimula apariția mutațiilor. Așadar, a unor noi varietăți de virusuri față de care vaccinurile existente nu pot asigura nici un fel de imunitate artificială.

   Există efecte negative ale vaccinurilor? Desigur că există. Nu trebuie să citiți site-uri obscure de pe internet sau ce scriu eu aici. Citiți chiar prospectele vaccinurilor. Printre efectele recunoscute chiar în prospecte se numără febra, durerile de cap, leșinul, stările de oboseală, durerile articulare, vărsăturile, reacții alergice puternice, paralizia și chiar moartea. Aceleași efecte negative le veți găsi și pe Wikipedia.

   Conțin vaccinurile aluminiu și mercur? Da, conțin. O zice, din nou, chiar Wikipedia. Unele vaccinuri conțin aluminium și mercur (într-o variantă numită thimerosal). Producătorii zic că în cantități mici și sigure. Dar, din nou, Wikipedia adaugă: „Even though evidence supports the safety and efficacy of thimerosal in vaccines, thimerosal was removed from childhood vaccines in the United States in 2001 as a precaution.”

   Există situații în care vaccinurile sunt în mod neîndoielnic necesare și eficiente? Da, există astfel de situații. Când cineva are, de pildă, un gol imunitar, și nu dezvoltă nici un fel de apărare față de un anumit virus. Atunci un vaccin poate ajuta acel organism să înceapă să genereze anticorpi. Dar aceste cazuri sunt destul de rare, și ele nu justifică vaccinarea unor populații întregi, în momente de isterie. Încă o dată, ne putem ghida după principiul nu există boală, există doar pacienți.

   Sunt vaccinurile produse, să zicem, în Kazakshstan eficiente pentru populația din România? Depinde de vaccin și de tulpină, dar e foarte probabil să nu fie. Pur și simplu, în Kazakhsan pot cirucla alte varietăți de gripă (să zicem), care la noi nu există – și degeaba te imunizezi față de ce varietăți circulă prin Kazakhsan.

   Ca să rezum până aici. Există câteva milioane de varietăți și tulpini de viruși în lume la ora actuală, și doar câteva zeci de vaccinuri, care în teorie dezvoltă imunitatea artificială pentru câteva zeci de varietăți sau tulpini virale. Dintr-un total de câteva milioane de varietăți. Imunitatea artificială se dezvoltă prin stimularea producției de anticorpi, însă din motive necunoscute vaccinurile nu funcționează la toată lumea. Chiar în cazurile în care funcționează, anticorpii sunt doar o dimensiune a imunității, într-o ecuație infinit de complexă. Nimeni nu cunoaște toate necunoscutele acestei ecuații. Ceea ce știm este că o imunitate naturală bună în genral și respectarea condițiilor de igienă și de viață echilibrată sunt mult mai eficiente în lupta cu virușii decât simpla stimulare a imunității artificiale prin vaccinare.

   Și ce vreau să zic de fapt? Că vaccinurile nu sunt o poțiune magică care ne protejează împotriva tuturor virușilor? Că omul modern e departe de a lua frâiele naturii și de a învinge toate bolile prin „minunile” medicinei? Păi da, cam asta vreau să zic. Că nu există o „licoare magică” care să ne protejeze de boli: m-am vaccinat, gata, sunt imun. Putem face anumite lucruri ca să ne protejăm (să trăim cu grijă și cu cap, să nu trăim în cocină), însă nimic nu-mi garantează imunitatea. Nici măcar sau cu atât mai puțin un vaccin.

   Vaccinurile întrețin un mit modern: mitul că am luat o poțiune magică și gata, am devenit invincibil față de o anumită boală sau față de natură în general. Nimic mai departe de adevăr. E doar o iluzie pe care mass-media noastră o întreține din diverse motive. Fie pentru că ne place să ne mințim cu astfel de mituri și să închidem ochii în fața condiției reale a omului, care rămâne la fel de vulnerabil în fața naturii (sau a lui Dumnezeu). Fie că mulți marketizează această iluzie și foarte mulți bani de pe urma ei.

   Are sens vaccinarea obligatorie a unei întregi populații? Dacă ați citit până aici și ați urmărit argumentele de mai sus, veți înțelege ușor de ce nu are sens. Și cu atât mai puțin are ea sens într-o țară semi-eșuată precum România. În care toți rechinii medicali și pharma vor folosi o astfel de lege abuzivă ca să ne deverseze loturi de vaccinuri semi-expirate din Kazakshstan sau de cine știe unde. Un vaccin costă între 250 de lei și 400 de lei, deci imaginați-vă despre câte miliarde de euro e vorba, pentru un singur lot de vaccinuri plătite din buzunarele contribuabililor (sau ale angajatorilor). Loturi care, în mare parte, nu vor avea nici un efect la o vaccinare de masă, când nu vor face mai mult rău decât bine. Și cine va plăti pentru efectele adverse sau pentru cazurile de malpraxis? Când giganții pharma cu armatele lor de avocați vor spune că efectul advers e „o coincidență” și se vor eschiva de la orice răspundere? S-a gândit cineva la asta măcar înainte să vină cu ideea creață de vaccinare obligatorie a întregii populații? Ca să vedem ce țară de mâna a doua sau de cobai suntem.

   Toate lucrurile de mai sus nu sunt luate „din surse obscure”, sunt luate de pe Wikipedia. Le puteți verifica și dvs. Cine crede în poțiuni magice sau are anumite interese, nu are decât să o dea înainte cu vaccinarea obligatorie. Cine gândește însă rațional și vrea să înțeleagă cum merg de fapt lucrurile (științific, medical, social), va înțelege și că acesta e un moment în care trebuie să își apere libertatea. Și să lupte cu niște idei care nu sunt doar totalitare. Care sunt cu adevărat obscurantiste și „de Ev Mediu”.”
 
Sursă: Jurnalistul Gabriel Popa, Facebook
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe