24 Octombrie 20

A trecut un an de când îngerașul Teodora a trecut la Domnul ...

   Pe 29 septembrie 2020 s-a împlinit un an de la plecarea Teodorei Stamate, adolescenta care a impresionat o țară întreagă prin credința cu care s-a luptat cu cancerul, dar și prin pledoaria pentru viață și generozitate, consemnată în jurnalul ei. 

   Teodora, fiica cea mai mare a preotului Florin Stamate și a prezbiterei Ecaterina de la Parohia Șesuri, comuna Măgirești, județul Bacău, a murit cu pace pe 29 septembrie 2019, la vârsta de 15 ani, după ce se luptase în ultimii doi ani cu un cancer osos. Rămân memorabile seninătatea și tăria lăuntrică, bazate pe o viață de rugăciune, cu care tânăra creștină a acceptat și a depășit crucea durerii. Nu mai puțin importantă a fost și dragostea cu care au învăluit-o familia și apropiații, dându-i putere să iasă biruitoare din provocările pe care le-a avut de îndurat.

   „Boala și suferința cruntă prin care a trecut nu este altceva decât o mucenicie fără de sânge, după cum o numesc Părinții. De anul trecut până astăzi, la mormântul Teodorei s-au recules foarte mulți pelerini, majoritatea tineri și copii, care văd în Teodora un înger ce zâmbește acolo, din cer și dă tuturor curaj și voie bună în asumarea crucii vieții. De nu vă veți întoarce și nu veți fi precum pruncii, nu veți intra în împărăția cerurilor (Mt. 18:3), ne spune parcă și azi Mântuitorul prin pilda vieții Teodorei. Un copil nu conștientizează greutatea suferinței, un copil merge râzând printre obstacole, un copil se ridică ușor ori de câte ori cade, un copil aleargă cu credință necondiționată la ajutorul părinților săi, după cum și noi trebuie întocmai să alergăm la ajutorul Tatălui ceresc. Mai mult decât atât, Teodora și-a asumat suferința în Hristos, a zburat dincolo de limitele firii, biruind păcatul și slăbiciunea firii. Pentru aceasta Hristos a încununat-o încă din viață cu daruri și bucurii cerești, de o dulceață de nedescris în cuvinte, după mărturisirea făcută tatălui ei”, se arată într-un articol publicat de revista Atitudini.

   „A plecat după ce ne-a pregătit pe fiecare dintre noi pentru acest moment. Cu doar câteva zile în urmă a împărțit toate lucrurile ei fiecărui frățior în parte, apoi ne-a spus că dorința ei este să fie înmormântată în cimitirul mănăstirii de maici Paltin Petru Vodă – Neamț, acolo unde de câțiva ani mergea în vacanță și petrecea clipe înălțătoare alături de maici”, a spus tatăl fetei într-o postare citată de Basilica.

   "Ne-a rugat să o îmbrăcăm în costum popular românesc.
   A dat fiecărui frațior câte un sfat; ne-a întărit pe noi părinții mulțumindu-ne pentru tot ce am făcut pentru ea și cerându-și iertare de la toți.
   M-a întrebat cum va putea să mulțumească vreodată tuturor celor care au ajutat-o și s-au rugat pentru ea… I-am zis că facând și ea același lucru pentru toți…
   Și așa… împăcată cu toți, cu sine și cu Dumnezeu, în timpul slujbei sfântului Maslu după prima Evanghelie, s-a stins în tăcere dăruindu-ne o ultimă lacrimă ce-i curgea din ochișor..." 

 
Sursă: activenews.ro
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe