05 Martie 21

A intrat în stop cardio-respirator după ce a fost cufundat în cristelniță. „Tu îi aperi mereu, ce mai zici acum?”

După cum știți, a murit un bebeluș în Suceava după ce a fost botezat.
A intrat în stop cardio-respirator după ce a fost cufundat în cristelniță, a venit ambulanța, l-au dus la terapie intensivă și azi dimineață micuțul s-a stins. Nu pot fi înțelese sentimentele care trebuie să-i cuprindă pe săracii părinți. Este crunt. 
M-a tăguit cineva la știrea asta pentru a-mi cere o reacție, deoarece "tu îi aperi mereu, ce mai zici acum?"
În primul rând spun asta, mi se pare mișelesc să te folosești de această dramă pentru a-ti atinge tu scopurile meschine. 
Acum, despre cazul în sine. Pentru că nu cunosc exact cum stă treaba din punct de vedere liturgic am discutat cu câțiva preoți. 
Botezul unui copil e săvârșit întotdeauna de preotul mai experimentat, dacă sunt mai mulți într-o biserică. Tehnica botezului prin scufundare nu e ușoară și necesită o atenție deosebită. Nasul, urechile și gura trebuie să fie complet acoperite în timp ce e scufundat. Intotdeauna copilul e introdus cu fața în jos, tocmai ca apa să nu intre prin orificii. Apoi el e tinut foarte puțin sub apă, o fracțiune de secundă. Asta se întâmplă atunci când botezul se face prin scufundare.
Astăzi, Biserica Ortodoxă Română nu impune nimănui, nici preotului, nici părinților ca botezul să fie prin scufundare, de aceea, sunt din ce în ce mai puțini preoți care procedează asa. Unii pentru a nu mai exista discuții, alții pentru că nu stăpânesc metoda foarte bine, alții din lipsa de experiență, alții pentru că și ei consideră că nu e o greșeală doar stropirea. 
Sunt episcopi care fac parte din Sfântul Sinod, organul conducător al BOR, care nu scufundă, deci e clar că niciunui preot de rând nu i se poate impune așa ceva. 
De altfel, mi s-a pus întrebarea în discuțiile avute, Ioan Botezătorul scufunda total? Nu. 
Apoi, pentru cine nu știe, dacă un catolic se convertește la ortodoxism, nu i se face un nou botez, ci se consideră că e "valabil" cel catolic, unde nu se scufundă deloc. Încă un argument în plus că nu impune nimeni nimic. 
Apoi, chiar și în trecut când orânduiala era mai strictă, era admis ca botezul să nu fie prin scufundare atunci când implica un bolnav. Teoretic și un copil prematur poate intra în această categorie.  La seminariile ortodoxe se folosesc păpuși pentru a simula botezul, nu e un lucru atât de banal precum se crede. 
Apoi, dacă sunt preoți care doar astfel fac botezul, tu ca părinte ai oricând posibilitatea să alegi altă biserică sau chiar aceeasi biserică dacă există mai mulți preoți în cadrul ei. Nu ți se impune nimic, e pur si simplu alegerea ta. Eu unul am ales ca bebeii mei să fie scufundați în întregime, chiar am solicitat expres acest lucru când am fost întrebat. E pur si simplu alegerea personală. 
Institutul Național de Statistiscă ne spune că în perioada ianuarie-iunie 2020 s-au înregistrat 79.712 nașteri, ultimele cifre în acest sens. Poate că nu toți or fi fost botezați în bisericile ortodoxe, însă 87 la sută sigur, că atâția suntem. Adică 69.350 de mii de botezuri la care nu s-a întâmplat nimic. E cât se poate de clar un incident izolat.
"Să se renunțe odată al acest obicei barbar, suntem în 2021!" sunt foarte multe astfel de comentarii la știrea cu tragicul eveniment. Sunt aceiași oameni gata să comenteze oricând împotriva bisericii. Aceiași oameni care țipau că transmite lingurița covid-ul mai departe, deși acum se uită liniștiți la tv cum tinerii se înghesuie în mijlocul capitalei pentru un hamburger gratis. 
Aceiași oameni care ieri s-au plâns pe facebook că au fost păcăliți la service, că medicul le-a pus un diagnostic greșit sau că le-a fost anulat zborul de compania aeriană. Însă au continuat să caute mecanicul, doctorul sau compania aeriană mai bună. Am mai spus-o, ca toți ceilalți, preotul e și el om și e supus greșelii. 
Din nefericire, un bebeluș a murit și o familie a fost marcată pe viață de acest eveniment. Ancheta va arăta până la urmă cât și cum a greșit preotul respectiv și probabil va plăti destul de scump. 
Cam atât am avut de spus pe acest subiect delicat.
Dumnezeu să îl odihnească!

Citește și:

-  Diferenţele dintre Biserica Ortodoxă şi romano-catolicism, de părintele Cleopa Ilie (+1998)
Adevărul despre tragedia copilului care a murit la puțin timp după botez

 
Text: Jurnalistul Paul Andrei, Facebook / foto credit: bursa.ro
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe