30 Martie 23

55 de ani de la „cel mai șocant episod al războiului din Vietnam!”

Pe 16 martie 1968 avea loc Masacrul de la My Lei. Trupele 
americane intrau în satul Son My și ucideau între 347 și 504 vietnamezi neînarmați, bărbați, femei și copii.
Unele femei au fost violate înainte de a fi ucise. Cea mai tânără având 12 ani. 26 de soldați au fost puși sub acuzare, însă doar un locotenent William Calley jr, comandantul Companiei C a fost condamnat la închisoare pe viață. Până la urmă a săvârșit doar 3 ani și jumătate de arest la domiciliu, după ce președintele Nixon l-a grațiat. 
În primele zile de după eveniment, în urma informațiilor oficiale primite, presa din America titra: "O divizie americană a eliminat 128 de inamici înarmați. Elicopterele și artileria au oferit suport soldaților aflați la sol!"
Încercarea de mușamalizare a fost evidențiată și de primul raport al armatei care vorbea de 20 de civili uciși în confruntarea în care soldații americani au ieșit victorioși din confruntarea cu cei 128 de inamici. Victimele intrau la pierderi colaterale.
Câteva luni mai târziu, un soldat de 21 de ani a trimis o scrisoare generalului Abrams în care povestea ororile. 
Motivul operaținii a fost constituit din faptul că un sergent important al Companiei C a fost omorât de o mină anti-personal din zonă. 
Soldaților implicați li s-a transmis că toți sătenii au plecat la piață și că persoanele rămase sunt toate sunt soldați vietnamezi sau simpatizanți ai regimului.
La proces mărturia unui soldat a fost că ordinele au fost "distrugeti pe oricine merge, se târăște sau mârâie".
În loc de soldați inamici, americanii au găsit în sat femei care pregăteau micul dejul, bătrâni odihnindu-se și copii jucându-se. La vederea soldaților americani, aceștia nu s-au panicat și nu au fugit, neașteptându-se la ceea ce a urmat.
Un membru al plutonului a mărturisit la proces că totul a început în momentul în care un soldat l-a lovit pe un bărbat cu o baionetă. 
Apoi pe altul l-a împins într-o fântână. Apoi 15-20 de femei și copii au fost duși la un templu, pusi să îngenuncheze și împușcați pe rând în cap. 
Apoi 70-80 de persoane au fost duse la un râu și împușcate în timp ce femeile încercau să-și protejeze copiii cu propriul corp și strigau "nu suntem cu armata vietnameză!".
Un alt soldat a povestit cum, după împușcături, unii copii mai mari reușeau să iasă de sub mamele ucise și erau la rândul lor împușcați. 
În timpul masacrului, un elicopter a ajuns la locație, iar pilotul neștiind ce se întâmplă a întrebat căpitanul dacă poate cumva ajuta civilii răniți. Iar răspunsul ar fi fost "Da, să le pui o grenadă în mână!".
În timpul masacrului, un singur soldat american a fost rănit. Unul care s-a împușcat singur în picioar pentru a nu fi nevoit să participe la uciderea civiliilor. În sat s-au găsit doar 3 arme de foc.
Comisia care a investigat masacrul a concluzionat că cel puțin 20 de femei și fete au fost violate în acea zi, ținând cont de poziția corpului sau a hainelor lipsă. Un martor a spus că o femeie a fost violată în grup imediat după ce copiii ei au fost uciși în fața ochilor. 
În august 2009, locotenentul Calley, considerat principalul vinovat, și-a cerut în mod public scuze pentru ceea ce s-a întâmplat. "Nu există zi în care să nu regret ceea ce s-a întâmplat. Am respectat și eu ordinele mele."

Autor: Jurnalist Paul Gabriel Andrei, FB

Căutări recente:

Map of Goa Progressive Music (18.03.11) 1996-2007 инструкция по эксплуатации ноутбук es ari anjelina jolis surati AV-Comparatives The Seamstress (2009) Online Fourplay Երգեր Seabiscuit Заправка картриджей hp в Санкт-Пете производственная инструкция мойщика 133BPM Records собейт Pick Up Records/Lizard Яблонского Caro Ornamental Ведьмаку Win32 API CODEX descarca The River Why (2010) http://www.allshares.ge/download.ph артифлекс хондро инструкция свет 295 серия Bitt Sensation NuZone Gears DRAGOSTE LA PRIMA VEDERE EPISODUL 2 Чаки: Bài 19 : Tiếng Nhật Thông Dụng skelbimai IL TEMPO SE NE VA online power point servisi Best golden AWP для css ne IF FRENCH FRIES WERE FAT FREE латвийцев BELOW YOUR MEANS Naija Купить обои 5775-01 Купить обои 5652-25 Dumnezeu si хроническая глаукома lui mai cel sunt CE am care Cum din este Cea nu sau cu mare despre viața cei copii ai bine aL are toate unde Hristos Iisus SE ar cine Lumea 10 au domnului Dacă Prin Ioan te le mult face spre in Era IPs Calistrat De la Când VA sa ... pe Un
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe