08 August 22

2 februarie - Ziua Internațională a Tineretului Ortodox

Astăzi este ziua internațională a tineretului ortodox, mai are rost să întrebăm câți dintre preoți au spus „la mulți ani” tinerilor ortodocși de la Sfânta Liturghie? Mulți dintre slujitorii Sfântului Altar se vaită pe la toate colțurile că au venituri mici și de abia trăiesc, dar când este vorba de pastorație, de a spune măcar un „la mulți ani” tinerilor parohiei, ei „uită” ... au prea multe lumești pe cap!

Revenind la trebuie noastre, tineretul ortodox român, prin vocile lui, lansează îndemnul de a trăi cu sens către toți frații în credință.

„La a 29-a aniversare a Zilei Internaționale a Tineretului Ortodox, Basilica a invitat tineri implicați în organizații de tineret din țară să transmită gândurile lor despre tinerețe și credință. Principalele mesaje care se desprind sunt chemarea la o viață plină de sens, la comuniune și solidaritate, la mărturisirea credinței prin propria viață și la protejarea, prin implicare și sprijin, a vieții copiilor nenăscuți.” - a scris Basilica.ro

Anita Radics, ATOR Banatul de Munte: La mulți ani responsabili, curați și mărturisitori!

Suntem chemați să fim lumină într-o mare de întuneric. Nu ne numim ortodocși grație întâmplării de a ne fi născut într-un asemenea popor, ci datorită rânduielii și alegerii de a răspunde de Calea Dreptății în lume și datorită călătorilor pe care ai misiunea să-i duci pe drumul cel drept.

La mulți ani, tineri ortodocși de pretutindeni!

De când „a fi ortodox” mă definește mai mult decât propriul nume sau decât însăși firea mea – și de când am și conștientizat asta – tot ce înseamnă trăire, pentru mine, se întâmplă la un nivel mai înalt, mai aprins, mai intens și mai cuprinzător.

Am înțeles că a fi tânăr ortodox nu înseamnă o listă de stereotipuri în care tu, ca și suflet, te încadrezi cu supunere și cu teama constantă de a nu ieși din rândurile ei strânse. Unii, da, așa cred despre noi, văzându-ne închiși și rigizi.

Dar sunt fericită, bunii mei prieteni, să le putem arăta, prin toată viața noastră, frumusețea autentică a tinereții ortodoxe și tăria de a fi ostaș al lui Hristos, în acest popor atât de binecuvântat și la fel de mult încercat.

Misiune și curăție – aș spune că am auzit cu toții despre acestea două. Ce pot fi ele? Pentru mine, însăși cununa tinereții.

Să știi că nu ești nicicând mai misionar și mai mult mărturisitor, decât acum, în anii tăi tineri, când, prin curajul de a te avânta în fața mulțimii ce zace în întuneric, mărturisești cu cuvântul Adevărul ce se vrea ținut ascuns sub obroc și nu ți-e frică de războiul ce se poate îndrepta împotriva ta dinspre semenii tăi la fel de tineri, dar poate fără un orizont.

Pășim prin timpuri de cernere și de mărturisire. În toate vremurile a fost nevoie de mărturisitori și, tocmai din acest motiv, asumă-ți asta, ia de mână privilegiul de a purta lupta cea bună și binecuvântarea de a te ști veșnic și ieși în lume să te faci lumină.

Nu prin chin, ci prin iubire, prin însăși viața ta care, asemenea inimii, trebuie să fie curată. Nimic nu poate aduce mai multă lumină în lume, decât o inimă curată, în care intră toată iubirea lumii de a propovădui și de a culege, pe drum, alți mici mărturisitori care au devenit astfel, luând aminte la inima ta.

Suntem la începutul unui nou an, iar dorința mea pentru noi, toți frații tineri ortodocși, este ca, la finalul său, să putem să privim în urmă cu recunoștința că am scânteiat, în mărturisirea vieții noastre creștinești, muguri de dragoste și de schimbare, nu în întreaga lume, ci fiecare, acolo unde se află.

Știu că fiecare tânăr ortodox mărturisitor, la început de nou an civil, conturează atent, pe harta lumii sale, drumul pe care să îl parcurgă sufletul său, în acest răstimp. Invitația mea, iată, este ne a ne așeza sufletele în mijlocul oamenilor și de a le pune să emane. Atât. Apoi, la finalul ei, să privim – ce de lumină!

La mulți ani, tineri creștin-ortodocși! Dar nu orice fel de ani – ani cu sens, ani responsabili, curați și mărturisitori!

Foto: Facebook / Anita Radics

Mai multe îndemnuri ale tinerilor le puteți citi aici: „Vocile tinerilor ortodocși: De ziua lor, lansează către toți tinerii invitația de a trăi cu sens
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe