05 August 20

24 iulie 2020, „o zi de doliu” pentru Hagia Sophia

   Conferința americană a episcopilor catolici a declarat marți că 24 iulie „este o zi de doliu” pentru Hagia Sophia. Fosta biserică și muzeul din Istanbul vor fi inaugurate în acea zi ca moschee.
   USCCB a spus că se alătură Arhiepiscopiei Ortodoxe Grecești din America „pentru a oferi rugăciunile noastre pentru restaurarea Hagiei Sophia ca loc de rugăciune și reflecție pentru toate popoarele.”

   Președintele turc, Recep Erdoğan, a semnat un decret din 10 iulie prin care a transformat Hagia Sophia într-o moschee. Decretul a urmat îndeaproape o hotărâre a Consiliului de Stat, cea mai înaltă instanță administrativă din Turcia, care a declarat ilegal un decret guvernamental vechi de 80 de ani, care a transformat clădirea dintr-o moschee într-un muzeu.

   Hagia Sophia a fost construită în 537 sub împăratul bizantin Justinian I ca catedrala Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol. După capturarea otomană a Constantinopolului în 1453, bazilica a fost transformată în moschee. Sub otomani, arhitecții au adăugat minarete și contraforturi pentru a păstra clădirea, dar mozaicurile care prezintă imagini creștine au fost spălate și acoperite.

   În 1934, sub un guvern secular turc, moscheea a fost transformată în muzeu. Unele mozaicuri au fost descoperite, inclusiv reprezentări ale lui Hristos, Fecioarei Maria, Ioan Botezătorul, Iustinian I și Zoe Porhyrogenita. A fost declarat patrimoniu mondial în cadrul UNESCO, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură, în 1985.

   Ca moschee, mozaicurile din Hagia Sophia vor trebui acoperite în timpul rugăciunilor, la fel ca și figurile de seraf situate în cupolă.

   Membrii sinodului eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe Grecești din America au scris pe 19 iulie având în vedere inagurarea Hagiei Sophia ca moschee, pe care au numit-o „un program de deturnare culturală și spirituală și o încălcare a tuturor standardelor de armonie religioasă și respect reciproc , chemăm pe toți credincioșii iubiți ai Sfintei noastre Arhidieceze să observe această zi ca o zi de jale și de întristare manifestă. Vă rugăm să vă invitați colegii creștini ortodocși și, într-adevăr, toți creștinii și oamenii de bunăvoință să participe la următoarele observații. "

   „În acest timp de durere și de întristare, să apelăm la Preasfânta Născătoare de Dumnezeu și Fecioară Maria”, au scris Episcopii ortodocși greci. „Ea este singura speranță a celor fără speranță, așa cum cântăm în Acatist, ‘sălașul înțelepciunii lui Dumnezeu… comoara rânduielii Lui’.” Episcopii ortodocși greci au concluzionat: „Prin urmare, cu o credință deplină în rânduiala Dumnezeului nostru treimic și în planul divin pentru mântuirea noastră, încredințăm viitorul iubitei noastre [Hagia Sophia] înțelepciunii Sale, iar noi o implorăm pe cea care este ea însăși comoara acestei rânduieli și sălașul înțelepciunii, să mijlocească pentru noi, să ne mângâie, să ne dea puterea ei și să ne facă cunoscut sfatul ei, pentru ca noi să putem face și spune întotdeauna ceea ce este plăcut în ochii și în auzul Fiului ei, Domnul nostru, Dumnezeul și Mântuitorul Iisus Hristos”.
 
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe