19 Ianuarie 22

20.000 de creștini uciși din ordinul împăratului Maximian, când se aflau la slujba de Crăciun în marea biserică din Nicomidia

Astăzi, Biserica lui Hristos, Ortodoxia prin Sfânta Tradiție ne aduce aminte de miile de crime comise de împăratului Maximian la slujba Nașterii Domnului din marea biserică din Nicomidia (reședința împăratului Deocletian). Atunci, ura contra creștinilor ajunse la un nivel planetar, astăzi asistăm la o încercare de a resuscita această ura, pentru a ajunge creștinii să fie de vină și pentru ceea ce nu au făcut ... toate acestea din simplul fapt că sunt, suntem creștin, pentru că „religia noastră” este Adevărul, nu „pseudo-știința” aruncată pe toate străzile de către apostolii secolului 21.

Mi s-a părut interesanta relatarea de pe un site social a lui Cosmin Olinici:

„Astăzi 28 decembrie sărbătorim pe cei 20.000 de creștini uciși in secolul IV (anul 302) din ordinul împăratului Maximian, când se aflau la slujba de Crăciun in marea biserica din Nicomidia (resedinta impăratul Deocletian)
De aici aflam ca de Crăciun intr-o biserica erau 20.000 de creștini.
Catedrala Naționala nu poate cuprinde decât 5.000, iar cea mai mare biserica creștina din timpurile noastre, una catolica de prin Africa poate primii 18.000 de creștini.
Totusi, unii teologi mai mult sau mai putin ortodocsi pun totusi la indoiala numarul crestinilor ucisi in secolul IV (anul 302) din ordinul împăratului Maximian cat si marimea bisericii din Nicomidia, afirmand ca:
- o astfel de catedrala construita în timpul persecuției, mai ales, ar fi fost un monument al antichității.
Și nu ar fi scăpat autorităților construirea sa.
Ar fi fost imposibila o catedrala în care încap 20.000 de credincioși în timpul persecuției, când creștinismul era ilegal;
-  ar fi fost un masacru consemnat de proporții atât de mari încât ar fi consemnat de istorie.
Ca și în cazul masacrului comis de Irod, un rege cu o domnie destul de bine documentata.
Este foarte probabil ca în timpul persecuției lui Dioclețian sa fi fost prinși creștinii la o slujba în Nicomedia și uciși. Dar maximum 200 de oameni. Cifrele umflate au venit pentru a mari efectul. La fel, este foarte probabil ca Irod sa fi ordonat uciderea pruncilor din Betleem și împrejurimi. Dar și mai probabil a fost de ordinul zecilor, cel mult sutelor;
- uciderea a 20.000 de creștini din Nicomedia însemna chiar mai mult decât decimarea populației orașului;
- in scrierile vechi se folosea cuvântul Biserică pentru a numi o comunitate. Biserica din Nicomedia, în cazul acesta, înseamnă comunitatea creștină din Nicomedia. Cifra de 20000 face referire la creștinii uciși în Nicomedia și nu exclusiv la cei aflați în interior. În perioada aceea creștinii se întâlneau în secret. Ar fi fost imposibil să fi avut o clădire de asemenea proporții.
INFO:
Pe 1 martie 293, împăratul roman Diocleţian înfiinţează „Tetrarhia”, o formă de guvernare în patru.
Diocleţian (284-306), după un an de la preluarea puterii îşi aduce un „împărat coleg”: pe Maximian, adăugând apoi alţi doi împăraţi „locotenenţi”, de un rang inferior.
Aşa s-a născut „Tetrarhia”, pe 1 martie 293.
Diocleţian şi Maximian îşi iau titlul de „Augustus”.
Cel dintâi guvernează Orientul, capitala fiind stabilită la Nicomidia, la sud de Marea Marmara, vizavi de Bizanţ.
Al doilea primeşte răspunderea guvernării Italiei şi Africii, capitala fiind stabilită la Mediolanum (Milano).
Adjuncţii lor primesc titlul de „Cezari”:
Constanţiu Chlor guvernează Spania, Britania şi Galia, având capitala la Trevorum (Trier),
iar Galeriu primeşte conducerea Iliriei, cu capitala la Sirmium (în actuala Serbie).
Potrivit mandatului pe care ei înşişi îl fixaseră, Diocleţian şi Maximian se retrag de bună voie în 305.” - a scris Cosmin Olinici.
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe