22 Octombrie 20

2020: Comunism în stare pură

   „Poliția Capitalei încurajează bucureșteni să reclame la TelVerde 0800 800 165 pe cei care nu poartă mască. De asemenea, pune la dispoziție un număr la care pot fi trimise imagini cu cei surprinşi că sfidează regulile sanitare.”

Poliția Capitalei încurajează bucureștenii să îi reclame pe cei care nu poartă mască și pune la dispoziție un număr la care pot fi trimise imagini

   Chestia asta are și un nume: turnătorie și denunț. Mai mult: se cheamă instigare la turnătorie și denunț, din partea autorităților. Un obicei încurajat de către Stat și practicat la scară largă în regimurile totalitare. Pavlik Morozov este un băiat-erou al propagandei staliniste pentru că și-a denunțat, la numai 13 ani, tatăl deoarece acesta a cârtit contra regimului. Tatăl lui Pavlik Morozov a fost executat. Micuțului Pavlik Morozov i s-a inoculat ideea că denunțul este o datorie morală. Pentru că și-a denunțat tatăl, a fost lăudat la școală și a fost considerat un erou. Zhang Hongbing avea 16 ani când și-a denunțat mama pentru așa-zise uneltiri contra regimului, în timpul revoluției culturale din China maoistă. Mama lui Zhang Hongbing a fost umilită în public în fața băiatului, târâtă afară din oraș și executată, iar Zhang a fost considerat un erou. Și Zhang fusese îndoctrinat, spunându-i-se că denunțul este o datorie morală. Exemplele lui Pavlik Morozov și Zhang Hongbing nu sunt deloc singulare. Istoria sângeroasă a Rusiei staliniste, a Chinei maoiste și a altor țări totalitare este plină de denunțători, iar turnătoria nu cunoaște obstacole de rudenie sau vârstă. 
   Această cale de a combate pandemia nu are nimic rațional. Am senzația că lumea se transformă într-un soi de casă Big Brother sau de experiment social la scară largă, în care unii sunt polițiștii, iar ceilalți – deținuții. Polițiștilor li se dau instrumente de control și li se spune că e moral să le folosească împotriva celor care cârtesc (și tatăl lui Pavlik, și mama lui Zhang nu făcuseră decât să-și spună ofurile). Deținuților li se induce frica, ei știu că sunt mereu urmăriți și hărțuiți. Nu cred că experimentul acesta psihotic ajută pe nimeni, așa cum încurajarea turnătoriei nu i-a ajutat nici pe ruși, nici pe chinezi să trăiască mai bine sau să fie mai liberi în timpul lui Stalin sau al lui Mao.
 
Text, jurnalistul Cătălin Sturza / foto: Facebook.com
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe