22 Ianuarie 21

1 Decembrie, ziua Națională a României a fost oferită de către IPS Teodosie, ARHIEPISCOPUL TOMISULUI.

   Multe publicații au scris despre sărbătoarea națională a marii uniri de pe 1 decembrie, am ezitat ore întregi să scriu ceva în mod direct despre acest lucru, poate dezgustat de „patriotismul” de moment al celor care în celelalte zile înjură și scuipă pe jertfa eroilor acestui neam Daco-român.
   Am să menționez în acest articol printre cele mai bune comentarii în legătură cu acest eveniment. În primul rând, țin să subliniez faptul că dacă nu ești patriot și-n tot restul anului, e cam degeaba să te dai mare iubitor de neam fix doar pe 1 decembrie...

   Jurnalistul Cornelius Florin, a publicat de departe unul dintre cele mai bune opinii despre evenimentele de ziua României MARI. El „titrează” un adevăr clar, „1 Decembrie, ziua Națională a României a fost oferită de către IPS Teodosie, ARHIEPISCOPUL TOMISULUI”, publicând pe un site social următorul text:
   „Ziua Națională a României a fost serbată cu adevărat ieri, de ziua Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României. Chiar dacă ziua de ieri a fost 30 Noiembrie, ziua de 1 Decembrie a fost mai frumos marcată ieri la Peștera Sfântului Apostol Andrei decât astăzi, unde festivitatea militară a avut loc cu "porțile închise". Înaltpreasfințitul părinte Teodosie s-a pregătit din timp pentru prăznuirea Sfântului Apostol Andrei. S-a organizat scena unde s-a desfășura slujba, a marcat locurile pentru a se păstra distanța iar credincioșii care au venit s-au înarmat cu răbdare, putere de rugăciune și cu drapelul României în mână dreaptă. În schimb, șeful statului, actuala guvernare și toți cei din conducerea țării nu au fost în stare să pregătească ceva pentru a le oferi românilor o zi de neuitat, chiar dacă pandemia ne încearcă. IPS Teodosie a fost singurul ierarh și singurul conducător cu adevărat român care a spus "vă aștept pe toți!" . În schimb președintele României ne-a ținut departe de Arcul de Triumf și de ceremonia care a avut loc astăzi. Pentru mine, ca român, creștin ortodox, absolvent al Facultății de Teologie și jurnalist, ziua Națională a României a fost ieri la Peștera Sfântului Apostol Andrei. Atât de minunat a fost marcată încât și cei mai necredincioși oameni au afirmat pe rețelele de socializare "Până acum l-am atacat. Dar pentru ceea ce a făcut în ultima perioadă mi-am schimbat părerea și îl felicit pentru întreaga organizare". "Felicitări" a primit și din partea unor televiziuni care până mai zilele trecute îl acuzau că nu a purtat mască la slujbe, deși în protocolul încheiat de către ministrul Sănătății și Patriarhia Română este menționat clar că slujitorii nu poartă mască când slujesc, rostesc cântări, predici și rugăciuni. În schimb cuvintele de laudă lipsesc pentru ziua de astăzi. Nici măcar televiziunile nu au mai pregătit emisiunile de altă dată. Conducătorii țării au preferat să dea o petrecere în privat, lăsând românii în case. A fost un 1 Decembrie al unui om care se numește.... președintele României..... în schimb IPS Teodosie a oferit o zi Națională de neuitat: plină de rugăciune, pace, biruință și mărturisire. Vreau să îi mulțumesc Înaltpreasfințitului părinte Teodosie pentru dragostea pe care o oferă tuturor credincioșilor. Vreau să felicit Arhiepiscopia Tomisului  pentru că ieri a oferit românilor o zi  de neuitat. Chiar dacă a fost marcată atât de deosebit pe 30 Noiembrie, 1 Decembrie a fost de fapt ieri.”

   Iulian Capsali scrie și el despre evenimentele de astăzi, un text mai mult politic dar foarte realist despre sărbătorirea penibilă din partea statului, în frunte cu Iohannis: 
   „Ați văzut vreodată cum este ziua de naștere a unui bolnav în stadiu terminal? Cu toată lumea care, printre cântece de "Mulți ani trăiască!", prăjituri și confetti, se gândește la priveghi? 
   Acum, președintele, armata, politicienii, oamenii responsabili, toți cu masca la gură, aniversează.
   Acum 102 ani, străbunicii noștri se adunau la Alba Iulia, în vârful pandemiei de gripă spaniolă, ca să pecetluiască Unirea cu Țara. Muriseră deja pe câmpul de luptă peste 300.000 de ostași, erau mutilați și grav răniți aproape 100.000, în jur de 800.000 de civili români pieriseră de boli și foame. Războiul nu se terminase pentru noi: armata biruitoare avea să lupte în campania din Ungaria bolșevică, unde oprea valul comunist.” - a scris Iulian Capsali pe un site social.

   Părintele-jurnalist Mihai Pacuraru, scrie foarte bine despre evenimentul organizat de către stat în București de 1 decembrie: „Nu am avut sărbătoare națională, am stat distanțati.. social.”
   Mihai Pacuraru prezintă o adevărată lecție de istorie, de martiraj, de credință, de eroism până la urmă, ceva ce politicienii din ziua de astazi nu o să aibă probabil niciodată:
   „Astăzi, de 1 Decembrie - în fața covid-ului:
   Nu am avut sărbătoare națională, am stat distanțati.. social.
   Nu am putut fi alături de familie, de prieteni, am stat separați.. social.
   Nu am putut fi în casa Domnului, am fost dați afară, dispersati...social.
   Cu toate acestea Sf Ap Andrei și el martirizat, ne-a apropiat. 
   Vorbind despre eroi, despre martiri, cuvintele Sfantului Constantin Brâncoveanu, îmi sună mai mult decât actual, pentru întregul nostru neam:
   Când Constantin Brâncoveanu ii văzu că se apropie cu sabia în mână a răspuns, fără să mai stea pe gânduri: „De legea creştină nu mă las, căci în ea m-am născut şi am trăit, şi în ea vreau să mor!".
   Pe fiii săi, voievodul i-a îmbărbătat cu următoarele cuvinte: „Fiilor, fiţi bărbaţi! Am pierdut tot ce aveam pe astă lume. Nu ne-au mai rămas decât sufletele. Să nu le pierdem şi pe ele, ci să le ducem curate înaintea feţei Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Să spălăm păcatele noastre cu sângele nostru!".
   (Martiriul Sf Mc Constantin Brâncoveanu și a fiilor săi)”

   Fratele în Hristos, Laurenţiu Dumitru scrie și el scurt și cuprinzător, foarte grăitor text, afișând și două poze, ambele cu Iohannis în două locații diferite, „Bruxelles, Iulie 2020 : Liderii europeni cu mască, el fără...” și „Iohannis. București, Decembrie 2020 : Nimeni în jurul lui, el cu mască...” - nu mai este nevoie de nici un comentariu ... 

P.S. „Să nu vă înspăimântați peste măsură de boala care este. Să ne păzim, dar să nu ne temem. Să-l chemăm pe Dumnezeu în ajutor(...)Uneori oamenii pot să se sfârșească și de frică”, a spus ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisiului, la finalul Sfintei Liturghii săvârșite la Mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei, la praznicul Ocrotitorului României.
„Sfânta Împărtășanie în fiecare zi mă păzește cel mai mult”, a fost răspunsul tranșant al Părintelui Arhiepiscop la întrebarea unuia din reporterii prezenți: „cum vă păziți de virus?”. - Radio Trinitas
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe